Actualitate

Dosar penal pentru propaganda războiului. Mai multe persoane, cercetate de PCCOCS

post-img
imagine simbol

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au pornit o cauză penală pentru „propaganda războiului” și „instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată”. Potrivit reprezentanților PCCOCS, în dosar sunt vizate diverse grupuri și persoane, relatează deschide.md.

ZFR

Conform materialelor prezentate, dosarul a fost pornit „in rem” (pe faptă), fără a indica despre cine este vorba.

Astfel, probele acumulate de procurori indică asupra faptului că acțiunile infracționale sunt planificate centralizat și realizate intenţionat în vederea creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și pentru generarea unor disensiuni sociale.

În acest context, mai multe cauze penale în care sunt vizate diverse grupuri și persoane au fost conexate într-o procedură unică.

În ultimele luni mai mulți actori politici au făcut declarații instigatoare la război sau orientate spre declanşarea unui război. Printre aceștia se numără și fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, care acum două luni, în timp ce se afla la Tiraspol, a declarat că „a aflat” că al doilea mandat prezidențial al Maiei Sandu va începe cu un război, dar și că ajutorul extern oferit Republicii Moldova pe parcursul ultimelor ani a fost pentru pregătirea acțiunilor militare din această toamnă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter