TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, pe 13 mai.
Domnica Manole va primi 1 mil. de lei ca pagube de la stat. CSM i-a refuzat plata pentru inflație
Consiliul Superior al Magistraturii a respins, marți, cererea președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, cu privire la achitarea a 585.288 de lei pentru rata inflației la suma de peste un milion de lei alcătuită din plata salariului pentru perioada 4 iulie 2017 - 16 august 2019, când a fost demisă ilegal, și cea privind indemnizația unică de concediere. Pe 24 martie 2025, Domnica Manole a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Curții de Apel Chișinău achitarea plăților salariale în valoare de 1.060.630 de lei: 676.380 drept salariu neplătit pentru perioada 4 iulie 2017 - 16 august 2019 și 384.250 de lei ca indemnizație unică de concediere. În același timp, judecătoarea a cerut să îi fie achitate 585.288 de lei în calitate de rată a inflației pentru perioada 15 august 2019 - 20 decembrie 2024.
Turul II al alegerilor prezidențiale din România: Vor fi deschise 64 de secții de vot în R. Moldova
În R. Moldova, cetățenii români sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României în intervalul vineri, 16 mai - duminică 18 mai. Secțiile de vot vor fi deschise începând cu ora 07:00 până la ora 21:00. Pe teritoriul R. Moldova vor fi organizate 64 de secții de votare din care: în regiunea NORD - 18 secții de votare; în regiunea CENTRU - 38 secții de votare, dintre care 20 în orașul Chișinău; în regiunea SUD - 8 secții de votare. În urma primului tur de scrutin, la nivel național, George Simion, candidatul AUR, s-a clasat pe primul loc cu aproximativ 40,94% din voturi, iar Nicușor Dan, pe locul secund, cu 20,99% la sută. În Republica Moldova, Nicușor Dan a acumulat cele mai multe voturi, 47.630 de sufragii, ceea ce constituie 52 la sută.
Pregătirile pentru Bacalaureat sunt pe ultima sută de metri
Pregătirile pentru examenul de Bacalaureat sunt pe ultima sută de metri. Mai sunt doar trei săptămâni, iar absolvenţii rezolvă teste similare cu cele de la examen sau merg la ore suplimentare, pentru a fi cât mai bine pregătiţi. La sesiunea din acest an, sunt aşteptaţi peste 18.000 de elevi din Republica Moldova. Pe elevii de la Liceul Teoretic „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” i-am găsit în sala de curs rezolvând teste la examenul de limba română de anul trecut. Şi elevii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chişinău sunt în pregătiri pentru bacalaureat. Examenul naţional de bacalaureat se va desfăşura în perioada 03- 20 iunie şi va debuta cu proba la Limba şi Literatura Română. Primele rezultare vor fi publicate în data de 25 iunie.
S-a stins din viaţă academicianul Gheorghe Paladi
S-a stins din viaţă Gheorghe Paladi, medic specializat în domeniul obstetricii și ginecologiei, membru titular al Academiei de Ştiințe a Moldovei și membru de onoare al Academiei Române. Pe 9 mai, împlinise 96 de ani. Academicianul Gheorghe Paladi face parte dintr-o promoție de aur a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, anul 1951, actualmente Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În semn de înaltă apreciere față de meritele sale, Spitalul Clinic Municipal nr. 1 a fost redenumit cu numele academicianului Gheorghe Paladi, iar în 2022 a fost inaugurat bustul său în curtea spitalului. Omul de știință a fost deținător al mai multor brevete de invenție și al mai multor distincții de stat.
În R. Moldova, jumătate din drumuri sunt în stare jalnică. „Nu am alocat mijloacele financiare”
Aproape jumătate din drumurile Republicii Moldova sunt în stare jalnică. O recunosc chiar autorităţile care invocă lipsa de bani care a dus la deteriorarea accelerată a infrastructurii rutiere. Ministerul Infrastructurii și Administraţia de Stat a Drumurilor spun că finanțarea anuală precară nu permite reparaţia drumurilor, nemaivorbind de construcția unor şosele. În ultimii trei ani, procentul drumurilor bune a crescut cu doar 11%. Sergiu Bejan, director Administraţia de Stat a Drumurilor: „Peste 40% din drumuri pe care le gestionează administrația de stat a drumurilor, aproape 6.000 de km, 45 la suta, drumuri rele și foarte rele. Neavând partea de întreţinere, am scăzut foarte mult cu drumuri rele şi foarte rele”. O soluţie ar fi ca banii acumulaţi din fondul rutier să fie folosiţi de Administraţia de Stat a Drumurilor, iar 80 la sută din accizele la carburant să revină pentru lucrările de reparații.
Judecătorul Igor Pulbere se declară victima unui escroc și critică Procuratura Anticorupție
Igor Pulbere, magistrat suspendat la Judecătoria Chișinău, sediul centru, trimis pe banca acuzaților pentru declararea incompletă a veniturilor, se declară victima acțiunilor unui escroc: „Povestea începe în 2020, atunci când am depus o plângere împotriva unei persoane care a profitat de un moment de încredere și a însușit de la mine bani. (...). Ștind că eu sunt persoana care trebuie să declar totul în declarația de avere, inclusiv împrumuturi, merge la unul dintre organele de verificare a demnitarilor – SIS sau ANI – și formulează o scrisoare anonimă în care afirmă că a luat un împrumut. Materialele adunate sunt trimise la Procuratura Anticorupție care, la rândul său, în goană pentru indici de performanță, ticluiește o acuzație și o trimite în grabă în judecată”.