Aproape jumătate din drumurile Republicii Moldova sunt în stare jalnică. O recunosc chiar autorităţile care invocă lipsa de bani care a dus la deteriorarea accelerată a infrastructurii rutiere. Ministerul Infrastructurii și Administraţia de Stat a Drumurilor spun că finanțarea anuală precară nu permite reparaţia drumurilor, nemaivorbind de construcția unor şosele.
IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: Potrivit autorităţilor, 45 la sută dintre drumurile din Republica Moldova sunt într-o stare rea şi chiar foarte rea. Un exemplu e şoseaua Chişinău- Bălţi formată în mare parte din plăci de beton şi care nu a fost reabilitată de ani buni. Pe această porţiune s-au format mai multe gropi ceea ce face deplasarea dificilă.
În ultimii trei ani, procentul drumurilor buna a crescut cu doar 11%.
SERGIU BEJAN, director Administraţia de Stat a Drumurilor: Peste 40% din drumuri care le gestionează administrația de stat a drumurilor, aproape 6.000 de km, 45 la suta, drumuri rele si foarte rele. Neavând partea de întreţinere am scăzut foarte mult cu drumuri rele şi foarte rele.
O soluţie ar fi ca banii acumulaţi din fondul rutier să fie folosiţi de Administraţia de Stat a Drumurilor, iar 80 la sută din accizele la carburant să revină pentru lucrările de reparatii.
SERGIU BEJAN, director Administraţia de Stat a Drumurilor: Anul acesta suntem cu aproape 1,7 miliarde, dacă scot inflaţia şi tot ce se întâmplă creşterea costurilor materialelor, schimbarea de furnizori, am avut o lovitură foarte mare cu războiul din ucraina şi cu covidul. Dacă mă refer anul acesta la întreţinere suntem la nivelul anului 2012.
NICOLAI MÎNDRA, secretar de stat în domeniul Infrastructurii Drumurilor: Minim pentru întreţinerea segmentului rutier este nevoie de la 4 până la 6 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă că colectarea acestor surse va cădea pe cetăţeni. Noi vom fi rugaţi ca taxele rutiere pe care le avem la moment să fie treptat crescute până la nivelul minim să asigurăm întreținerea sectorului rutier.
Ministerul Infrastructurii sustine că are o strategie pentru următorii ani. Directorul Asociaţiei Drumarilor Antreprenori din Moldova spune insa ca nu este o strategie clară și bine structurată.
BORIS GHERASIM, director Asociaţia Drumarilor Antreprenori din Moldova: Nu am alocat mijloacele financiare dar e vorba de 8-10 miliarde în ultimul an care nu s-au alocat la infrastructură, drumurile au devenit mai rele. Pierderile economiei la starea actuală a drumurilor depăşeşte 12 miliarde, eu cred că în anul 2025 o să fie şi mai mult. Nealocarea la timp a acestor mijloace sau a face un salt de reabilitare o să rămânem şi fără drumuri şi cu datorii enorme.
Potrivit specialiștilor, din cauza drumurilor rele, conducătorii auto trebuie să chletuie pentru întreţinerea vehiculelor de trei-patru ori mai mult. Reprezentanţii Ministerului Infrastucturii spun că pe linga lipsa de bani e si o lipsă de specialişti și cadre bine instruite.
REPORTER: IRINA MIHAILICI
Imagine: Eugen Picicur