Social

Inspectoratul de Stat al Muncii a iniţiat, din această toamnă, controalele inopinate privind munca nedeclarată

Inspectoratul de Stat al Muncii a iniţiat, din această toamnă, controalele inopinate privind munca nedeclarată

Fiecare al patrulea salariat din Republica Moldova lucrează fără contract, primește leafa în mână, nu plăteşte taxe şi impozite și nu beneficiază de asigurări sociale și medicale. Inspectoratul de Stat al Muncii a iniţiat, din această toamnă, controalele inopinate privind munca nedeclarată. Astfel că în ultimele patru săptămâni, din aproape 200 de companii verificate în 14 la sută se folosea munca ilegală.

ZFR

Din acest an, inspectorii pot face controale inopinate şi să aplice sancțiuni directe pentru munca nedeclarată sau salariul primit în mână. Prevederile au intrat în vigoare din luna iulie, iar la finalul lunii octombrie, Inspectoratul de Stat al Muncii a început controalele inopinate.

CĂTĂLIN ŢACU, director al Inspectoratului de Stat al Muncii: „O situaţie care trebuie să o depăşim este acest nou mandat - munca nedeclarată, care este şi foarte important, pe care trebuie să-l implementăm. Aţi văzut că a început această campanie de control. Vom încerca să tragem învăţăminte de pe urma ei, să vedem cum trebuie să le realizăm pe viitor ca să fim eficienţi”.

Cele mai multe cazuri de muncă nedeclarată au fost descoperite în companiile din domeniul HORECA, nouă la număr şi 32 de persoane fără contracte de muncă. Alţi 11 salariaţi de la şase firme de construcţii primeau bani în mână. Fără contracte de muncă se lucra şi în două cluburi de noapte, dar şi două companii agricole. Inspectorii de muncă au descoperit ilegalităţi şi în firme din domeniul servicii pază, transport, IT şi industrie.

COMPANII CARE FOLOSESC MUNCA ILEGALĂ

comerţ/HoReCa           9 companii şi 32 de persoane
construcţii                     6 companii şi 11 persoane
cluburi de noapte              2 companii şi 8 persoane
agricultură                     2 companii şi 4 persoane
servicii pază                  2 companii şi 4 persoane
transport                        1 companie şi 1 persoană
servicii IT                       1 companie şi o persoană
instituţii de educaţie       1 companie şi 11 persoane
industria prelucrătoare   1 companie şi 2 persoane

sursa: Inspectoratul de Stat al Muncii


ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Drepturile de muncă ale omului nu sunt respectate. Pe de altă parte avem deficit destul de semnificativ în bugetul de asigurări sociale. Nu putem să asigurăm resurse eficiente pentru a achita pensii decente. Alte specte, ce se întâmplă cu salariaţii care se pomenesc într-un accident de muncă şi nu au o relaţie favorizată? Misiunea Inspectoratului de Stat al Muncii este anume de a asigura aceste drepturi”.

Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 190 de mii de salariaţi din Republica Moldova primesc salariul în mână.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter