Politic

Ursula von der Leyen la Chișinău: R. Moldova va primi 200 de milioane de euro din partea UE pentru a depăşi criza energetică

Ursula von der Leyen la Chișinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova va primi 200 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a depăşi criza energetică. Bruxelles-ul va mai aloca alte 50 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află astăzi la Chișinău și a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

URSULA VON DER LEYEN preşedinte, Comisia Europeană: "Vrem să vă asigurăm că facem tot ce putem pentru a vă ajuta să faceți față crizei. Tocmai de aceea, am pregătit un pachet energetic suplimentar pentru Republica Moldova. Oferim 200 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să se aprovizioneze cu gaze necesare. 100 de milioane sunt grant și 100 de milioane euro - împrumut."

Adițional acestui pachet, Chişinăul va primi din partea Uniunii Europene un ajutor bugetar de 50 de milioane de euro. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că banii oferiţi de Bruxelles sunt absolut necesari pentru a trece cu bine peste această iarnă.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii - o criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din UE prin rețeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situația actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina și de la Cuciurgan. Mulțumim tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Și mulțumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre."

Ursula Von Der Leyen a declarat că Uniunea Europeană va continua să susţină Republica Moldova, iar scopul Rusiei este de a menţine haosul în domeniul energetic.

URSULA VON DER LEYEN preşedinte, Comisia Europeană: "Desigur că lucrăm în strânsă colaborare cu donatorii pentru a oferi sprijin adiţional Republicii Moldova prin intermediul platformei de suport. Aceasta se va convoca la 24 noiembrie, la Paris. În acest context, Comisia Europeană lucrează cu secretariatul Comunității Energetice pentru a crea o schemă de salvare a Republica Moldova, care va permite achiziționarea resurselor energetice. Eu sper că toate aceste măsuri vor oferi Republicii Moldova sprijinul necesar pentru a trece de această iarnă."

Ultima dată, un preşedinte al Comisiei Europene a vizitat Republica Moldova în anul 2014. Este vorba despre Jose Manuel Barroso, care deţinea şefia executivului european şi a venit la Chișinău, la fel, pentru acordarea asistenței financiare pentru implementarea reformelor. Astăzi, preşedintele Sandu a declarat că guvernarea de la Chișinău este hotărâtă să avanseze în parcursul european, după obținerea statutului de ţară candidat la aderare.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: "Suntem ferm angajați în procesul de reforme care să aducă țara în UE. Contăm pe o evaluare rapidă în 2023 pentru a lansa negocierile de aderare și pe susținerea statelor membre ale UE în acest parcurs."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter