Social

Pompierii au verificat peste o mie de lăcaşe de cult din Republica Moldova: Incendiile nu ocolesc biserica

Pompierii au verificat peste o mie de lăcaşe de cult din Republica Moldova: Incendiile nu ocolesc biserica

Incendiile nu ocolesc biserica. Este avertismentul pompierilor care în ultimele zile au verificat peste o mie de lăcaşe de cult din Republica Moldova, în cadrul tradiţionalei campanii de prevenire a incendiilor și situațiilor de risc în perioada sărbătorilor Pascale.

La biserica "Sfantul Serafim de Sarov", din Chişinău, pompierii s-au asigurat că sunt respectate normele de prevenire a incendiilor. ION ŢURCAN, comandant adjunct, Detaşamentului salvatori şi pompieri, sectorul Râşcani: „ Este dorit în aşa mod de utilizat. Anterior se mai utilizau pe postamente de lemn, pe material combustibil. Aşa este foarte bine pe postamentul acesta la fund cu nisip. Dar oricum la sfârit de slujbă verificaţi ca fiecare lumânare să fie stinsă.” VEACESLAV BURLESCU, paroh, Biserica "Sf. Serafim de Sarov", Chișinău: „ Creştinii vin mulţi, da rei se organizează atent. Nu este aglomeraţie în biserică în noaptea de înviere. Oamenii se aranjează afară, ascultă afară deoarece avem boxă.” Biserica s-a asigurat că un grup de voluntari vor supraveghea cum credincioșii vor mânui lumânările aprinse, în noaptea de Paşti. ION BANTAŞ, şef, Laborator Experimental Antiincendiar, IGSU: „Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt imprudenţa la utilizarea focului deschis, nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea echipamentului electric, precum şi ainstalaţiilor de încălzit defecte, improvizate sau nesupravegheate.” LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă, IGSU: „ Este foarte bine să ne pătrundem de responsabilitate. Să fie respectate normele antiincendiare, în special dacă vorbim de căile de acces ale autospecialelor de intervenţie. De asemenea căile de evacuare a persoanelor, trebuie menţinute liber.”

În ultimii patru ani, in Republica Moldova au fost 29 de incendii la lăcaşele de cult, dintre care nouă în perioada sărbătorilor pascale.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter