Politic

Criza de securitate a Republicii Moldova, în discuții la Chișinău de experți de peste hotare

Criza de securitate a Republicii Moldova, în discuții la Chișinău de experți de peste hotare

Continentul european se confruntă cu o criză gravă de securitate din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. R. Moldova nu face excepţie, iar provocările politice, economice şi mai ales ameninţările hibride tot mai agresive necesită soluţii imediate. Experţi internaţionali şi reprezentanţi ai administraţiei de la Chişinău s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre modul în care instituţiile pot coopera mai bine dar şi despre bunele practici care pot fi preluate din Uniunea Europeană.

Siguranţa cetăţenilor şi bunăstarea socială şi economică, prin prisma războiului de la graniţă, au fost cele mai importante subiecte de discuţii la Conferinţa pentru Securitatea infrastructurii critice a Republicii Moldova. Oficialii de la Chişinău recunosc că, pentru a face faţă provocărilor, e nevoie ca instituţiile statului să coopereze mai bine între ele. ANATOLIE GOLOVCO consilierul prim-ministrului în domeniul infrastructurii critice şi digitale: „Avem nevoie de persoanele potrivite care să aibă de grijă de această infrastructură critică şi de asemenea este foarte important să utilizăm instrumentele deja disponibile, nimic nou de inventat, preluăm abordarea UE. Pe parcursul acestei şedinţe noi am înţeles că avem nevoie de o nouă paradigmă a discuţiei cu privire la securitatea cibernetică.” România se angajează să susţină Republica Moldova pentru a-şi consolida cadrul legal şi a-l adapta la cerinţele europene. EXCELENŢA SA CRISTIAN LEON-ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova : „Proiectul pe care-l implementăm împreună cu partenerii noştri de aici a contribuit foarte mult la rezilienţa Republicii Moldova în vederea provocărilor actuale. Mie îmi pare bine că am abordat lucruri importante, cum ar fi lucru în echipă.” LUMINIŢA ODOBESCU ministrul Afacerilor Externe, România: „Împreună suntem nu numai mai puternici, dar mai în siguranţă. Iar acest lucru înseamnă în primul rând o bună conştientizare a riscurilor de tip hibrid, noi modalităţi de lucru, care se bazează inclusiv pe cooperarea cu partenerii privaţi şi societatea civilă, dar şi noi investiţii în zona rezilienţei.”

Amintim că Uniunea Europeană a anunţat că va detașa la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride cu care se confruntă R. Moldova, iar Regatului Țărilor de Jos va oferi un sprijin financiar de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor publice. Pe segmentul securităţii energetice, România dezvoltă mai multe parteneriate cu autorităţile de la Chişinău.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter