Extern

Dineu cu personalități franceze în onoarea lui Xi Jinping, la Palatul Élysée. Pledoarie pentru un „armistițiu olimpic”

post-img
Palatul Élysée

Vizita de două zile a președintelui chinez în Franța se încheie în această seară cu o excursie în Pirinei. A fost un program intens în care cei doi șefi de stat au avut de multe ori posibilitatea să își vorbească direct. Au discutat despre sprijinul constant al Chinei pentru Vladimir Putin, în contextul în care Franța a cerut în mod repetat Beijingului să își folosească influența pentru a opri agresiunea Rusiei în Ucraina. Această temă, dar și cele economice, au revenit în discuția privată de aseară, de după dineul oficial.

 


120 de personalități ale culturii și mediului de afaceri francez au participat la dineul găzduit de Emmanuel Macron la Palatul Elysee în onoarea liderului de la Beijing. Mireille Mathieu, Jean Michel Jarre, Luc Besson sau Salma Hayek s-au numărat printre invitați.

Emmanuel Macron: Închin paharul în onoarea dvs. şi în cinstea poporului chinez. Şi, mai presus de orice, domnule preşedinte, doamnă, pentru un nou ciclu de 60 de ani de prietenie care se deschide între cele două ţări.

Pledoarie pentru un „armistițiu olimpic”, la 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice sino-franceze

La prima vizită a președintelui chinez în Europa după anul 2019, prilejuită și de împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice sino-franceze, Macron și Xi Jinping au pledat pentru un „armistițiu olimpic” în toate conflictele globale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din vara acestui an.

Emmanuel Macron: Credem că un armistiţiu olimpic pentru toate ţările în război poate fi o oportunitate pentru a lucra la o înţelegere de durată cu respectarea legii internaţionale.

Temele majore care au dominat reuniunea sunt anchetele UE privind vehiculele electrice provenite din China, tarifele chinezești asupra coniacului franțuzesc și războiul Rusiei în Ucraina.

Xi Jinping: China şi-a exprimat poziţia de multe ori. Nu China a început criza din Ucraina şi nu este parte sau participant la aceasta. În loc să fie spectator, China a jucat un rol important pentru pace. Trimisul special al guvernului chinez pe probleme eurasiatice este la a treia rundă de navetă diplomatică.

Xi i-a avertizat pe susținătorii Ucrainei să nu se concentreze prea mult pe sprijinul acordat de Beijing Moscovei, făcând aluzie la rolul Washingtonului în acest război.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Preşedintele Xi a jucat un rol important în dezescaladarea ameninţărilor nucleare iresponsabile ale Rusiei şi am încredere că va continua să facă asta şi să calmeze ameninţările nucleare recente ale Rusiei.

Din Franța, liderul de la Beijing va pleca în Serbia, a doua etapă a turneului european.

Capitala Belgrad este deja decorată cu steagurile Chinei, un important investitor în infrastructura acestui stat din Balcani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter