La Muzeul de Istorie din Chișinău, în sala Panoramică a Turnului de Apă, a fost organizat un eveniment cultural cu genericul "Obiceiuri şi tradiţii de hram". Manifestarea a avut ca scop promovarea şi prezentarea valorilor şi tradiţiilor naţionale.
La eveniment au participat şi femeile din ansamblul "Șezătoarea Basarabia", cunoscute pentru că brodează cămaşa tradiţională cu altiţă.
IOANA CĂPRARU, interpretă: „Activez în Şezătoarea Basarabia din 2018 şi în acest timp atât de mult m-am îndrăgostit de această pasiune de a coase, de a broda ii căci până în ziua de azi tot brodez, nu mă pot lăsa de brodat”.
Raisa Lungu, meşter popular, în vârstă de 66 de ani şi-a prezentat în expozitie covorul "Turnul de apă", țesut manual, timp de opt luni. Covorul a fost donat Muzeului orașului.
RAISA LUNGU, meşter popular: „E cam migălos lucrul, dar dacă depui multă dragoste şi îţi este drag şi îţi place.. Mama m-a învăţat să aleg la covor şi a ţese la catrinţă, la brâie, prosoape şi de când sunt în acest colectiv, brodez la cămaşa cu altiţă”
VALERIA SURUCEANU, director, Muzeul de Istorie: „Încercăm în cadrul muzeului să promovăm istoria oraşului nostru, istoria care este legată de strămoşii noştri. Avem o dorinţă ca muzeul să fie dezvoltat şi ca trecutul care ne aparţine nouă, să aparţină şi generaţiei viitoare”.
Evenimentul este la prima ediţie și organizatorii speră să devină o tradiţie de hramul chisinaului.