La Chişinău se desfăşoară Festivalul Internațional de Poezie "Grigore Vieru". Evenimentul are loc anual, pe ambele maluri ale Prutului, şi adună admiratori ai operei poetului - de la scriitori, istorici, oameni de cultură până la copii.
Festivalul Internaţional de Poezie "Grigore Vieru" a fost lansat ieri la Iaşi, iar astăzi, la Chişinău. De dimineaţă, scriitori, prieteni de familie, oameni de cultură au depus astăzi flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor.
CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru: La fiecare ediţie avem câte o traducere, avem câte o lansare e carte, avem o carte de critică literară asupra opererei vierene, avem cţteva doctorate susţinurte pe parginea operei vierene.În acest festival de ce spun că prinde contur şi mai nunţat dar şi mai purternice deoarece se vine încă cu un bust care va fi instalat în oraşul Iaşi. Şi eu lucrez la acum la Bucureşti, la un disc în format vinil şi CD, cu 12 artişti tineri cant autori care vor interpreta în premieră pe versurile vierene 12 cântece noi.
FILOMENA CORBU, director al Editurii "Princeps Multimedia": Acum 17 ani a fost propunerea mea ca această manifestare să se desfăşoare aşa ca un duplex cultural Iaşi- Chişinău. Iaşul este primul oraş în România care deţine două busturi ale poetului Grigore Vieru, alături de cele a lui Eminescu.
În acest an, Institutul Cultural Român a acordat două premii în cadrul festivalului.
MONICA BABUC, director Institutul Cultural Român la Chişinău: Fapta de viaţă a lui Grigore Vieru înseamnă pentru noi un model. Institutul Cultural Român a instituit două premii pentru acest festival şi suntem fericiţi că aceste premii conform deciziile juriului merg la istoricul literal şi criticul Adrian Dinu Rachieru şi la excepțională poetă din Republica Moldova Marcela Benea.
Mai mulţi elevi i-au adus un omagiu lui Grigore Vieru.
La pod în satul meu venise şi un medic de la Chişinău cu băieţelul său care avea vre-o 4 anişori şi care tatăi îi Promisese încă de la Chişinău că va vedea român. Cei de pe malul drept. Această prestaţie a fost pentru a inspira în sufletele poporului român dorinţa de patrie, dorul de mamă chiar, dorul de limba română.
DIANA DICUSARĂ, actriţă: În poezia lui Grigore Vieru eu întotdeauna am găsit ceva ce mă doare şi pe mine şi asta fac când selectez poeziile şi creez colaje pentru elevii mei.
În cadrul festivalului vor fi prezentate cinci cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru și un volum de versuri traduse în limba azeră.
SALIM BABULLAOGLU, poet, traducător: Aici sunt incluse aproximativ 50 de poezii ale poetului. E prima dată când sunt traduse creaţiile lui Grigore Vieru într-un volum atât de mare. Va fi un cadou pentru cititorii din Azerbaidjan.
Este a XVII-a ediție a festivalului.
REPORTER: IRINA MIHAILICI Imagine: Dumitru Lupu