Economie la Energie

Cum ar fi dacă am produce acasă energia electrică și am avea zero lei de plătit la factură? Este posibil datorită panourilor fotovoltaice

Energie regenerabila
Sursa video: TVR MOLDOVA

Cum ar fi dacă am produce acasă energia electrică și am avea zero lei de plătit la factură? Este posibil datorită panourilor fotovoltaice, din ce în ce mai căutate de cei ce își doresc independență energetică. Sistemul care transformă razele soarelui în energie electrică și-a dovedit eficiența și par a fi soluția perfectă în plină criză energetică. Dezvoltăm subiectul într-un nou reportaj din cadrul campaniei "Economie la Energie".

Curajul şi raţiunea l-au determinat pe Sergiu Stratan să-şi instaleze 25 de panouri fotovoltaice pe casa sa din satul Peresecina, raionul Orhei. Instalaţia l-a costat peste 11 mii de euro, investiţii care ar trebui să se amortizeze în 3-4 ani.

SERGIU STRATAN beneficiar panouri fotovoltaice: „Cea mai mare motivație pentru mine a fost începerea războiului din ţara vecină. Aici la mine au fost şi au trăit 18 persoane din Ucraina. Reieșind din situație, parcă am prevăzut că o să avem scumpirea în lanţ de electricitate, de gaz, şamd. Parcă m-am uitat în apă, am văzut, am intuit şi nu m-am mai gândit mult. Deodată am purces la toată procedura de instalare.”

Sistemul fotovoltaic are o capacitate de 10 kilowaţi. Calculele arată că anual se vor produce 12-13 mii de kilowaţi, cantitate mai mult decât suficientă pentru toate necesitățile unei case ca a lui Sergiu de 120 de metri pătrați.

SERGIU STRATAN beneficiar panouri fotovoltaice: „Acum la moment se produce 1,34 kw pe oră, dar luând în considerație că suntem în toamnă târzie şi nu avem soarele care luminează că atâta putere maximă, eu cred că e ok. Astăzi s-au produs 12,5 kw. Dacă numai frigider, iluminare, noi avem ce s-a produs acum pe 3, 4 zile. Aici avem contorul care calculează cât noi am produs, respectiv cât am dat în reţea şi cât noi am folosit. Din septembrie avem 1500 de kW produşi, dintre care 600 i-am folosit, 900 îi avem în rezervă.”

Instalaţiile care transformă energia solară în electricitate sunt acum la mare căutare, iar magazinele abundă în oferte.

OLEG BUŞAN consultant magazin: „Cu cât au crescut preţurile la energie, gaz, lemne, cărbune, a crescut şi cererea atât la panourile solare, fotovoltaice, pompe de căldura, cazane de combustibil solid.”

Specialiştii spun că pentru o casă este suficient un sistem cu capacitatea de 3 sau 5 kilowați. Costurile pentru aceste puteri mici încep de la 1500 de euro per kW.

OLEG BUŞAN consultant magazin: „Deja se calculează în cât timp se amortizează investiția. Acum la 3 lei cât este kW se amortizează cam în 5-7 ani pentru casnici. Pentru ca beneficiarul să înțeleagă cam ce puterea şi cantitatea de panouri fotovoltaice să-şi instaleze trebuie să se uite în factura de energie electrică şi să vadă cât a consumat pe un an. 1 kilowatt de putere instalată produce anual cam 1300 de kilowați/oră energie electrică. Deci, dacă beneficiarul a consumat 3000-4000 kilowați pe parcursul unui an, în cazul ăsta împărțim la 1300 şi avem puterea instalației. 3, 5 sau 7 kilowați în dependență de consum.” 

Şi pentru a încuraja oamenii să recurgă la asemenea sisteme, autoritățile au simplificat recent procedura de racordare a consumatorilor casnici la reţea.

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Infrastructurii: „Avizul de racordare se eliberează în 10 zile, înainte în 30 de zile se elibera. 2, nu trebuie proiect de execuție. E suficient doar compartimentul de energie electrică şi rezistență. Nu este necesară verificarea proiectului de către verificatori autorizați. În lege era prevăzut că la 31 decembrie este data când se face bilanțul, acum data este 31 martie a anului viitor.”

Recentele modificări legislative au stimulat interesul cetățenilor. Doar în primele trei luni ale acestui an, s-au racordat la reţea peste 500 de utilizatori, o creştere dublă faţă de acum doi ani.

ADRIAN GORODENCO şef Departament Supraveghere Energetică, ANRE: „În 2020 aveam circa 200 de consumatori şi deţinători de centrale fotovoltaice. În 2021 numărul lor de la 200 a crescut la 320 de consumatori casnici deţinători de astfel de centrale. Având în vedere multitudinea sunetelor care le primim de la consumatori cu diferite întrebări, observăm că este o mobilizare totală şi probabil că impactul crizei care este deja în Republica Moldova.”

Cifrele vorbesc de la sine. Producţia de energie electrică este în creştere continuă. 

CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Infrastructurii: „În 2017 zero, în 2018 a fost 392 de KW, astăzi 23 472 aici, e situația la sfârșitul lui august.”

ADRIAN GORODENCO şef Departament Supraveghere Energetică, ANRE: „Evident că acest număr nu exclud că va fi de 3, 5 ori mai mare pentru că instalațiile nu sunt mari, nu sunt exorbitant de scumpe.”

Încet-încet, instalaţiile fotovoltaice vor ajunge în fiecare sat. Comuna Sireţi, din raionul Străşeni, se poate lăuda cu un mini parc fotovoltaic dat recent în exploatare. Are 72 de panouri cu o capacitate de 20 de kilowaţi.

LEONID BOAGHI primarul comunei Sireţi: „El este conectat la direct la transformator, avem loc de consum pentru iluminatul public stradal. În caz mai nefericit cel puţin am  avea iluminat public pentru zona cu iluminat public stradal undeva pe câţiva Km de iluminat stradal.”

Proiectul este unul experimental şi a fost finanţat de Agenţia de Eficienţă Energetică.

ALIONA CHERSAC serviciu de presă, Agenţia de Efiecienţă Energetică: „Este un proiect în valoare de 5 milioane de lei care ne-a ajutat să implementăm măsuri de eficientizare a iluminat stradal. Noi considerăm că e la momentul potrivit şi mai credem că este un exemplu şi pentru alte localităţi.”

Totuşi, deocamdată rămân puţini sunt cei ce-şi permit înstalarea de  panouri fotovoltaice acasă. Soluţia ar fi ca statul să vină cu programe de susţinere financiară, aşa cum se întâmplă de multă vreme în România și alte zeci de state.

ION MUNTEAN expert în energetică: „De exemplu în Germania, prin 2003 când a fost lansat primul mecanism de sprijin de subvenționare a sistemelor fotovoltaice pentru gospodăriile casnice care generau energie electrică în reţea li se oferea un preţ dublu la energia care o generau, comparativ cu preţul care îl achita un consumator simplu. De exemplu, dacă un consumator casnic achita pentru 1 kw/h undeva 0,24 euro cenţi, cei care generau energie lor li se achita 0,40-0,42 euro cenţi de către furnizorul de energie.”

Germania chiar a creat un fond naţional de subvenţionare a acestor instalaţii, prin includerea unor taxe simbolice la factură. Acest mecanism ar putea fi implementat şi în Republica Moldova.

ION MUNTEAN expert în energetică: „Adică consumatorul are în factură, pe lângă costurile reale care le achită se mai include şi 0,10 bani per kilowat, bani care au destinație clară – un fond "Casa Verde" să îi spunem aşa, bani ulterior valorificați pentru programe la nivel naţional.”

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: „De exemplu, consumatorilor le va fi inclus în factura lunară la curent încă 15 lei, iar în total, într-un an s-ar acumula o sumă de peste 200 de milioane de lei, bani care vor fi reîntorşi ca subvenţii cetăţenilor care vor să treacă la energie verde. Dar până atunci mai e cale lungă, aşa că oamenii se descurcă cum pot. În timp ce unii şi-au trecut casele pe curentul obţinut de la panouri solare, alţii nu au încotro şi fac economii la greu. Svetlana Gore, pentru Televiziunea Română.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter