Educație

La USM, au fost inaugurate laboratoare moderne cu sprijinul Băncii Mondiale

La USM, au fost inaugurate laboratoare moderne cu sprijinul Băncii Mondiale

27 de laboratoare moderne și cu echipamente performante au fost inaugurate astăzi la Universitatea de Stat din Moldova. Sălile de curs au fost dotate cu sprijinul Băncii Mondiale și vor asigura un proces evoluat de predare-învățare pentru studenții mai multor facultăți. În următoarele luni, vor fi date în exploatare alte 25 de laboratoare.


Unul dintre laboratoarele noi se află la Facultatea de Fizică și Inginerie. Acesta a fost dotat cu drone performante, ce pot fi utilizate în diverse domenii și simplifică semnificativ munca de cercetare.

VEACESLAV SPRÎNCEAN, șef, Laboratul "Educație pentru Drone": În baza proiectului cu Banca Mondială a fost cumpărat un aparat de zbor fără pilot, o dronă.  În primăvară, în raza municipiului Chișinău, am scanat diferite regiuni unde specialiștii din domeniul arheologiei ne-au spus că sunt cetăți, inclusiv dacice, foarte vechi. În urma acestor scanări am putut detecta urmele acestora, am putut face diferite măsurători.

O altă sală o găsim la Facultatea de Matematică și Informatică. Studenții pot veni aici să studieze și după cursuri.

ANGELA NICULIȚĂ, decan, Facultatea de Matematică și Informatică: Sunt calculatoare de ultimă generație. Sunt cu vreo trei generații mai noi decât cele pe care le-am avut anterior. Și deoarece avem necesitatea să utilizăm mai multe platforme, să fie interactiv... să poată conlucra profesorul cu studenții nu numai la tablă... obișnuită, avem și tablă interactivă, un ecran special.

Laboratoarele și sălile de curs au fost modernizate în cadrul Proiectului "Învățământul Superior din Moldova", finanțat de Banca Mondială.

IGOR ȘAROV, rectorul Universității de Stat din Moldova: Ce important e că toate aulele sunt folosite nu numai de cei cărora sunt destinate, la facultățile respective.  Colaborare cu Moldelectrica, cu Arheologie, cu Grădina Botanica și multe alte lucruri.  Trăim într-o eră când fiecare, noi profesorii, dvs ca jurnaliști, trebuie să corespundem exigențelor și să învățăm... și această investiție în infrastructură, în softuri educaționale le permit studenților acest lucru.

ADRIANA CAZACU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: Bineînțeles că ne preocupăm de infrastructura universitară, dar resursa umană este mult mai importantă. De aceea, acestea subproiecte vin și cu dezvoltări de curricula, de standarde educaționale.

NALIN JENA, șeful grupului de experți al Băncii Mondiale: Vreau să vă asigur că Banca Mondială a fost și este un partener de durată pentru domeniul educației din Republica Moldova.  Datorită unei colaborări bune, inclusiv cu beneficiarii, am decis să extindem această asistență financiară din partea Băncii Mondiale.

În cadrul aceluiași proiect, vor mai fi dotate alte 25 de laboratoare și centre didactice de la facultățile de Chimie, Biologie şi Inginerie. Valoarea investițiilor este de 150 de milioane de lei.

REPORTER: DANIELA DANILOVA
Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor