Justiție

Val de demisii la Curțile de Apel din Republica Moldova

video

Demisiile judecătorilor de la Curţile de Apel Bălţi, Cahul şi Comrat, depuse la începutul lunii, au fost aprobate astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Printre cei care au plecat e şi preşedintele interimar al Curţii de Apel Cahul, dar şi doi vicepreşedinţi interimari ai Curţii de Apel Bălţi. Pentru a evita blocarea activităţii acestor instanţe, Consiliul Superior al Magistraturii va transfera temporar judecători de la alte instanţe.

12 dintre cei 24 de magistraţi de la Curtea de Apel Bălţi au ales să plece din funcţie. Au mai demisionat preşedintele interimar şi un judecător de la Curtea de Apel Cahul, iar acolo mai sunt ocupate acum doar trei din cele nouă funcţii de magistrat. De asemenea, a plecat şi un magistrat al Curţii de Apel Comrat, unde din şapte funcţii sunt ocupate numai trei. Valul de demisii vine după ce s-a anunţat începerea evaluării judecătorilor, iar cererile au fost examinate şi aprobate de CSM în lipsa magistraţilor.


SERGIU CARAMAN, preşedinte, CSM: „Nu vom putea vorbi de aceeaşi stabilitate şi acelaşi randament de xaminare a dosarelor aşa cum a fost până la aceste demisii.  Am anunţat mai multe concursuri pentru funcţia de bază la Curţile de Apel bălţi, Cahul şi Comrat. Avem în primul concurs, care deja s-a desfăşurat. Din cei patru candidţai la Curtea de Apel Bălţi au fost selectaţi doi. La Curtea de Apel Comrat şi Cahul nu au fost.”


Conducerea CSM crede că transferurile temporare sunt cea mai eficientă soluţie, pe moment. Au fost iniţiate mai multe concursuri pentru astfel de transferuri, dar preşedintele CSM recunoaşte că aceste funcţii din teritoriu nu sunt prea atractive pentru că magistraţii sunt nevoiţi să-şi suporte singuri cheltuielile de transport şi chirie. Recent, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind compensarea acestor cheltuieli ale judecătorilor, iar preşedintele CSM speră că acest lucru va motiva magistraţii să accepte transferuri la instanţele din ţară.


SERGIU CARAMAN, preşedinte, CSM: „Compensaţia conform proiectului este plafonată. Orientativ suma este de 4500 de lei pentru chirie.  Încercăm să încurajăm colegii judecători de la primele instanţe să vină prin transfer temporar la Curţile de Apel, care de regulă sunt în alte raioane decât unde ei activează. Şi trebuie cumva din punct de vedere financiar să încurajăm judecătorii să o facă.”


Amintim că şi Curtea de Apel Chişinău s-a confruntat în luna mai cu o situţie similară. Atunci, mai mult de jumătate dintre magistraţi au demisionat pentru că nu au fost de acord cu verificarea averilor şi integrităţii. Iar anul trecut şi Curtea Supremă de Justiţie s-a confruntat cu un blocaj major în activitate. Atunci 80% din magistraţii instanţei si-au părăsit funcţiile. 

Magistraţii care nu promovează vettingul nu vor beneficia de facilităţile prevăzute de lege în cazul lor şi nu pot activa în domeniul dreptului pe o perioadă de până la şapte ani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter