Actualitate

Trei ani de război al Rusiei împotriva Ucrainei: Cifrele negre ale invaziei rusești

post-img
TVR Moldova
Sursa foto: TVR Moldova

În cei trei ani de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă, Ucraina a pierdut unele părți din teritoriul său. Kievul a reușit să recâștige unele teritorii datorită ajutorului militar din partea aliaților săi occidentali. Milioane de ucraineni au fost dezrădăcinați, cu mii de morți sau răniți.

Ucraina a pierdut 11% din teritoriul său din 2022

La începutul războiului, Ucraina a rezistat în fața trupelor ruse în capitala sa, Kiev, iar mai târziu și-a asigurat victorii în nord-estul Harkovului și în sudul Hersonului. Dar a suferit și pierderi majore în zonele din est din jurul Donețkului și Bahmutului.

De la invazia din 2022, Ucraina a pierdut controlul asupra a aproximativ 11% din teritoriul său, conform datelor Institutului pentru Studiul Războiului. Luând în considerare teritoriul pierdut deja în fața Rusiei și a separatiștilor susținuți de ruși de la începutul conflictului în 2014, teritoriu total pe care Ucraina l-a pierdut în fața Rusiei din 2014 este de aproximativ 18%, conform estimărilor CNN.

Fazele ocupației rusești în Ucraina

2014 – Rusia anexează ilegal Crimeea, iar separatiștii susținuți de ruși preiau controlul unor părți din Donbas. Ambele zone au rămas sub controlul Rusiei până în prezent.

2022 – Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, preluând controlul unor zone mari din nord, recuperate de atunci de Ucraina. Rusia își menține atacurile în sud și sud-est.

2025După trei ani de ostilități, Rusia ocupă în prezent 18% din teritoriul Ucrainei, începând cu 20 februarie 2025.

În 2014, forțele ruse au anexat Crimeea, la scurt timp după ce revoluția de pe Maidan a provocat tulburări politice la Kiev. Un an mai târziu, separatiștii sprijiniți de ruși au preluat controlul unor părți din regiunea Donbas, rapturi teritoriale care au rămas în mâinile Rusiei până în prezent.

Când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin se aștepta să pună mâna pe toată Ucraina în câteva zile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Ceea ce s-a întâmplat în schimb au fost trei ani de lupte intense, datorită contraofensivelor ucrainene sprijinite cu ajutor venit din partea aliaților săi occidentali.

Amenințarea pentru cea mai mare sursă de ajutor a Ucrainei

Statele Unite au fost cel mai mare contributor la ajutorul acordat Ucrainei de la începutul războiului în 2022. SUA au oferit aproximativ 95 de miliarde de dolari în ajutor militar, umanitar și financiar – ajutor care ar putea fi în pericol sub administrația Trump.

Administrația anterioară a aprobat ajutor de milioane de dolari pentru Ucraina. Nu este clar ce sprijin va oferi administrația Trump.

Trump care a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina a fost critic cu privire la trimiterea fondurilor americane în Ucraina pe parcursul campaniei sale din 2024. 

Recent, el a sugerat să adopte o abordare tranzacțională a ajutorului, spunând că SUA ar trebui să primească în schimb acces la minerale rare, lucru pe care președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a respins.

„Le-am spus că vreau echivalentul, cum ar fi 500 de miliarde de dolari în pământuri rare, și, în esență, au fost de acord să facă asta. Așa că, cel puțin, nu ne simțim proști. Altfel suntem proști. Le-am spus, trebuie să luăm ceva. Nu putem continua să plătim acești bani”, a declarat Trump la Fox News la începutul acestei luni.

Ucraina a fost deja afectată de recenta suspendare a activității USAID. Înghețarea finanțării a determinat ONG-urile și organizațiile de caritate ucrainene să facă reduceri, inclusiv concedierea personalului și închiderea temporară a liniilor de asistență pentru sinucidere și a proiectelor de detectare a HIV. În ultimii trei ani, Ucraina a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor USAID.

Milioane de ucraineni au fost strămutați

Milioane de ucraineni și-au părăsit casele, fie în alte părți ale Ucrainei, fie în alte țări, după ce  Rusia a început să acapareze pământul și în urma invaziei.

Puțin peste 6,3 milioane de refugiați ucraineni trăiesc în Europa, inclusiv aproximativ 1,2 milioane în Germania, aproape 1 milion în Polonia și 390.000 în Cehia, conform datelor de la sfârșitul anului 2024 de la Agenția ONU pentru refugiați. În Federația Rusă, locuiau 1,2 milioane de refugiați ucraineni, conform ultimei estimări a ONU din iunie 2024.

Se estimează în continuare că peste 10 milioane de ucraineni sunt strămutați.

La sfârșitul anului 2024, în Ucraina existau aproximativ 3,7 milioane de persoane strămutate în interior, iar încă 6,9 milioane de ucraineni căutau refugiu și azil în afara țării. Numărul persoanelor strămutate în interior a scăzut cu aproape 40% de la începutul războiului. Numărul celor care caută refugiu în altă parte a crescut cu aproape 19%.

Mii de civili au murit

Peste 40.000 de civili au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului. Multe decese au fost cauzate de arme explozive, potrivit Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Peste 12.000 de civili au fost uciși și peste 29.000 au fost răniți în cei trei ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

După CNN

author-img_1

Ilie Gulca

Editor