Extern

UE adoptă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la trei ani de la invazia Ucrainei

post-img
Kaja Kallas
Sursa foto: Alexandros Michailidis

La al treilea an de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusiei, Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni cel de-al 16-lea pachet amplu de sancțiuni economice și individuale. Acest pachet vizează sectoare esențiale ale economiei ruse, contribuind la slăbirea suplimentară a capacității regimului de a continua războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei.

„De trei ani, Rusia bombardează fără încetare Ucraina, încercând să fure teritorii care nu-i aparțin. Acest nou set de sancțiuni vizează nu doar flota de transport petrolier din umbră a Rusiei, ci și cei care sprijină funcționarea tancurilor petroliere nesigure, utilizarea controalelor de joc video pentru drone, băncile care facilitează eludarea sancțiunilor și instituțiile de propagandă care răspândesc dezinformare”, a declarat Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Noul set de sancţiuni include interdicţii asupra importurilor de aluminiu, restricţii asupra exporturilor de crom şi retragerea mai multor bănci ruse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

De asemenea, noile sancţiuni includ măsuri suplimentare menite să combată ocolirea de către Rusia a plafonării preţului petrolului decise de G7. Această măsură limitează la 60 de dolari pentru baril preţul petrolului rusesc transportat pe mare.

Pachetul de astăzi include decizii cu privire la:

Listări individuale

Consiliul a convenit asupra unui set semnificativ de 83 de noi listări - 48 de persoane și 35 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

În plus, Consiliul a stabilit două noi criterii care vor permite UE să impună măsuri restrictive persoanelor și entităților care dețin sau operează nave ale flotei din umbră a lui Putin; și cei care sprijină sau beneficiază de complexul militar și industrial al Rusiei.

Flotă din umbră

Alte nave au fost adăugate pe lista celor care se supun unei interdicții de acces în porturi și unei interdicții privind furnizarea unei game largi de servicii conexe transportului maritim. 

Această măsură vizează tancurile din afacerea UE, care fac parte din flota de umbră a lui Putin, eludând plafonarea prețului petrolului, susțin sectorul energetic al Rusiei sau sunt implicate în transportul echipamentelor militare pentru Rusia sau al cerealelor ucrainene furate. 

Astăzi, 74 de nave provenind din țări terțe au fost vizate din aceste motive, ajungând la un total de 153 de nave desemnate.

Finanțe și bănci

Pentru prima dată, UE impune o interdicție asupra tranzacțiilor realizate de instituțiile financiare sau bancare din afacerea Rusiei care utilizează „Sistemul de transfer de mesaje financiare” (SPFS) al Băncii Centrale a Rusiei. SPFS este un serviciu specializat de mesagerie financiară creat de Banca Centrală a Rusiei pentru a contracara efectele măsurilor restrictive.

În plus, Consiliul a decis extinderea interdicției privind furnizarea de servicii specializate de mesagerie financiară pentru 13 bănci regionale esențiale pentru sistemele financiare și bancare ale Rusiei.

Comerț

Pe lângă restricțiile asupra sectorului energetic și industrial, 53 de noi entități, dintre care o treime din Rusia, iar restul din țări precum China (inclusiv Hong Kong), India, Kazahstan, Singapore, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan, au fost sancționate pentru sprijinul lor acordat Rusiei în dezvoltarea tehnologică a sistemelor militare. 

Lista bunurilor interzise pentru export către Rusia a fost extinsă, incluzând software pentru prelucrarea metalelor, compuși chimici utilizați în gaze lacrimogene și controlere pentru drone.

În plus, decizia de astăzi extinde lista articolelor restricționate care contribuie la îmbunătățirea tehnologică a sectorului de apărare și securitate al Rusiei prin adăugarea de articole pentru dezvoltarea și producția sistemelor militare ruse, cum ar fi: precursori chimici ai cloropicrinei și alți agenți de control al revoltelor, software legat de mașinile de control numeric computerizat (CNC), compuși de crom și controlere de ghidare a vehiculelor nepilotate (UAV).

În sfârșit, UE a introdus restricții suplimentare la exporturile de mărfuri care contribuie la îmbunătățirea capacităților industriale ruse (produse chimice, unele materiale plastice și cauciuc) și la tranzitul acestora prin Rusia, precum și restricții suplimentare la importul de aluminiu primar, care generează venituri semnificative pentru Rusia.

Interdicție de difuzare

Consiliul a decis astăzi să suspende licențele UE de difuzare a opt instituții mass-media ruse aflate sub controlul permanent al conducerii ruse și să le interzică difuzarea conținutului acestora. 

Acestea sunt: ​​EADaily / Eurasia Daily, Fondsk, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, Strategic Culture Foundation și Krasnaya Zvezda. Aceste instituții de presă au fost esențiale în promovarea și sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru destabilizarea țărilor învecinate, a UE și a statelor sale membre.

În conformitate cu Carta Drepturilor Fundamentale, măsurile convenite astăzi nu vor împiedica instituțiile media vizate și personalul acestora să desfășoare activități în UE, altele decât cele de radiodifuziune, de exemplu cercetări și interviuri.

Uniunea Europeană rămâne pregătită să intensifice presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea de noi sancțiuni.

Pe 16 decembrie 2024, UE a adoptat al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter