Tronsonul de drum național care traversează satul Hănăsenii Noi a fost renovat. Pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a drumului R34, Guvernul de la Chişinău a alocat peste 56 de milioane de euro, bani acordați prin împrumut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acum, locuitorii se simt mai în siguranţă, merg pe trotuare şi beneficiază de iluminat stradal.
În urma implementării mai multor proiecte investiţionale, în sat au fost construite gazoductul şi sistemul de apeduct, iar drumurile au fost pietruite. Acoperişul Gimnaziului din Hănăsenii Noi a fost reparat, iar în acest an instituţia va beneficia de suport financiar guvernamental pentru renovarea şi dotarea cantinei. Primăria a obţinut finanţare în valoare de 105 mii de euro din partea Guvernului Austriei pentru construcţia unei staţii de epurare, la care vor fi conectate toate instituţiile publice din sat şi câteva gospodării din localitate.
Iurie Lungu, primar Hănăsenii Noi, Leova: Traseul e național, se construiește cu bani europeni, într-un proiect, traseul, trotuarele și iluminarea stradală.
Nicolae Popa, preşedinte al raionului Leova, locuitor satul Hănăsenii Noi: În 2015 când am venit în această comună, în calitate de primar, drumurile nu erau așa cum sunt acum. Am reușit să construim două porțiuni de drumuri. Îmi doresc ca această localitate să existe în continuare. Acum, ne întâlnim cu o problemă majoră, lipsa de cetățeni. Dacă nu sunt cetățeni, nu avem elevi.
Guvernul României a suportat cheltuielile pentru renovarea grădiniţei din Hănăsenii Noi, amenajarea terenului de joacă şi asigurarea cu material didactic pentru copii. Datorită parteneriatelor educaţionale, grădiniţa a obţinut cărţi, iar educatorii fac schimb de experienţă cu instituţii similare din judeţele Iaşi şi Galaţi.
RAISA VLAS SECRETARĂ CONSILIUL COMUNEI HÎNĂSENII NOI: Când fostul primar, actualul președinte, primii bani din fondul rutier s-au luat, s-au făcut 100 de metri de drum, varianta albă, s-a pietruit. Ni s-au creat niște condiții ca să putem ieși de pe strada noastră. Ne bucurăm enorm pentru că situația era foarte complicată. Am frământat noroi mult.
RAISA CICU, ÎNVĂŢĂTOARE: Noi suntem și niște cetățeni activi, nu stăm și ne uităm să ne aducă până la poartă tot ce ne dorim. Noi am contribuit financiar și ne-am făcut drumul. Suntem activi, sperăm să rămânem așa, copiii să ia exemplu de la noi. Dacă avem și drumuri, și gaz, și apă ei se bucură, sperăm spre mai bine. Ar mai trebui în satul nostru un teren sportiv amenajat pentru tineretul care mai este.
Emisiunea Caravana TVR Moldova LA TINE-N SAT este difuzată sâmbăta, ora 16.00, la TVR Moldova. Realizator şi producător Tatiana Chetrari.