Cultură

Salonul Internațional de Carte Bookfest şi-a deschis astăzi porţile la Chișinău. Editurile vor dona bibliotecilor din R. Moldova aproape 3 mii de titluri de carte

Salonul Internațional de Carte Bookfest şi-a deschis astăzi porţile la Chișinău. Editurile vor dona bibliotecilor din R. Moldova aproape 3 mii de titluri de carte

Iubitorii de lectură şi-au dat întâlnire la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care şi-a deschis astăzi porţile pentru următoarele cinci zile, la Centrul Mediacor al Universității de Stat din Moldova. Cititorii vor participa la dezbateri şi lansări de carte şi se vor putea întâlni cu personalități ale lumii culturale din România și din Republica Moldova.

ZFR

Mediacor, gazda Salonul Internațional de Carte Bookfest de trei, a devenit astăzi neîncăpător pentru sutele de basarabeni pasionaţi de lectură.

"Eu sunt directoare de bibliotecă şi chiar mă interesează tot ce apare nou. Principalul să avem bani la buget."

"Îmi place aici pentru că sunt foarte multe cărţi care m-au surprins. Le prind ca să le păstrez in albumul galeriei din telefon ca mai apoi să revin. Mai am şi alte cărţi care mă aşteaptă pe raful de acasă. E o carte care m-a inspirat şi mă gândesc, să o iau sau să nu o iau?"

"Cam câte cărţi vreţi să le cumpărați astăzi celor mici? Vedem după buget. Dacă ar fi nelimitat bugetul sigur că ne-am duce cu o bibliotecă întreagă. Vedem, cam in jur de 1000 de lei."

Cele 35 de edituri din România și Republica Moldova au adus la BOOKFEST 2024 cele mai noi titluri, la prețuri promoționale. În acest an, vor fi scoase la vânzare peste treizeci mii de volume.

ZFR

CĂTĂLINA BĂLAN director Marketing&PR, editură din România: Avem câteva sute de cărţi, cam 450-500. Aveţi din ce alege, la toate preţurile. Avem cărţi pentru copii, cărţi de non-ficţiune, dezvoltare personală, veţi găsi cărţi de poezie de scriitori din Republica Moldova, cărţi de parenting şi de bucate. Nu cred că poate veni cineva aici şi să nu găsească o carte pe placul său.

În urma acestui eveniment, peste 3.000 de titluri noi vor fi donate bibliotecilor din Republica Moldova. Autorităţile spun că scopul tradiţional al salonului Bookfest este promovarea lecturii în rândul tinerilor.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: Într-un spațiu restrâns, noi avem aici la Chișinău cea mai mare concentrație de carte pe m2. Este o experiență unică de a veni in aceste 5 zile la Bookfest şi de a te vedea înconjurat de atâta literatură bună, cărţi frumoase şi de a te scufunda in acea experiență pe care, deocamdată, onlineul nu ne-o poate oferi.

ADRIAN DUPU secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: Suntem cam pe primul loc, în Europa şi în lume, la tot ce înseamnă TikTok şi alte aplicaţii de genul, dar mai puţin când ne uităm la piaţa vânzărilor de carte. Cititul este cea mai bună armă împotriva dezinformărilor şi împotriva celor care vor să ne deturneze conştiinţa şi drumul spre valorile europene.

Vizitatorii de toate vârstele sunt aşteptaţi zilnic de la ora 10.00 la ora 20.00 pentru a putea participa gratuit la evenimentele speciale din cadrul Bookfest 2024. Festivalul de carte se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, şi al preşedintelui României, Klaus Iohannis. Salonul de Carte Bookfest Chişinău a ajuns la ediţia a 7-a şi este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter