TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, pe 1 mai.
Vineri, în Republica Moldova începe procesul de vot pentru alegerea președintelui României
Vineri, în Republica Moldova începe scrutinul prezidenţial din România. Procesul electoral în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile consecutive. Românii de peste hotare pot vota la orice secţie, prin înscriere pe listele electorale suplimentare. În Republica Moldova vor fi fi deschise 64 de secții de votare. În nord, vor fi 18 secții, în centru - 38, dintre care 20 în Chișinău, iar în sud - 8 secții de votare. Informaţii despre adrese şi documentele necesare pentru exercitarea dreptului de vot se găsesc pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Republica Moldova. Votul din străinătate se va încheia duminică, nu mai târziu de ora 21:00, ora României.
11 candidați la alegerile prezidențiale din România. Reguli pentru un vot valabil exprimat
Alegătorii care se vor prezenta la urne la primul tur al alegerilor prezidenţiale din România trebuie să pună ştampila pe unul dintre cei 11 candidaţi care îşi doresc să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat. Votul valabil exprimat este atunci când ştampila cu menţiunea VOTAT este aplicată în interiorul unui singur patrulater; depăşeşte limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opţiunea alegătorului este evidentă; a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater; a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater; este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot).
Oamenii de artă din R. Moldova vor merge la scrutinul din România „pentru o ţară prosperă”
Pentru un viitor mai bun şi o ţară prosperă - acestea sunt lucrurile esenţiale pentru care oamenii de artă din Republica Moldova vor vota la alegerile prezidenţiale din România. Pentru că au reuşit să-şi redobândească cetăţenia română şi se bucură de un act de identitate european, vor participa împreună cu familiile lor la unul dintre cele mai importante scrutine. Artiştii basarabeni spun că oportunitatea de a-şi redobândi cetăţenia română a venit cu multe avantaje. În plus, nu uită de obligaţia civică, cea de a ieşi la vot. Cetăţenii români din Republica Moldova sunt aşteptaţi la vot în perioada 2 - 4 mai pentru a alege preşedintele României. În Republica Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare. Numărul este mai mare față de scrutinul din noiembrie 2024, când moldovenii au putut vota în 59 de locuri.
21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene
Astăzi se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, cunoscut ca „extinderea Big Bang”. Atunci au aderat ţări precum Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Mădălina Cociu, jurnalist TVR MOLDOVA: „În ultimii 21 de ani, în cele 27 de state membre ale UE s-au construit infrastructuri şi conexiuni moderne datorită investiţiilor şi fondurilor alocate de blocul comunitar. Economiile celor 10 state membre care au aderat în 2004 au cunoscut o creştere economică considerabilă. Estonia a înregistrat o rată medie anuală de creştere a venitului naţional brut de peste 8%, în timp ce Polonia, Slovacia, Malta şi Letonia au crescut, în medie cu peste 7%. Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale au scăzut în aceste state, de la 37%, în 2005, la 17%, în 2020”.
Înghețurile au afectat livezile de nuci, cireși, pruni și vișini
Îngheţurile la sol din luna aprilie au afectat nu doar pomii fructiferi şi culturile de câmp, dar şi livezile de nuc. Temperaturile cu minus au distrus munca şi investiţiile femierilor, care se aşteaptă la producţii foarte mici. Valoarea pagubelor ar putea fi anunţată săptămâna viitoare, după ce se va încheia evaluarea culturilor afectate. Tot atunci s-ar putea afla şi ajutoarele pe care statul are capacitatea să le ofere. Luiza Nicolăescu are o livadă de nuci tineri, la al treilea an de rod. Ea spera la o recoltă de cel puţin cinci tone de nuci, dar temperaturile extrem de scăzute din zilele trecute i-au stricat planurile. LUIZA NICOLĂESCU, agricultor: „Este într-o pantă şi aici mai pe şes, mai în vale, a fost afectat cel mai mult. Nucuşorii au dat în roadă, sunt şi nucuşoarele micuţe, absolut toate au îngheţat”.