Social

Zi fierbinte în Republica Moldova. Mercurul în termometre a atins chiar şi 34 de grade Celsius

Zi fierbinte în Republica Moldova. Mercurul în termometre a atins chiar şi 34 de grade Celsius

Zi fierbinte în Republica Moldova. Astăzi s-a înregistrat primul Cod galben de caniculă din acest sezon estival, iar la Chişinău, termometrele au atins chiar şi 34 de grade Celsius. Meteorologii spun că vremea caniculară se va menţine şi mâine.

Temperaturile caniculare au fost greu de suportat îndeosebi de cei care au călătorit în transportul public.

„Cu apă! Beau multă apă. – În troleibuzele în care urcaţi, sunt aparate de aer condiţionat, de obicei? – În unele sunt, în altele nu sunt. Suportăm, ce să facem altceva?! Mă strădui să mă aşez în partea unde e umbră. Şi unde este geam, unde este aer curat”.


Unii oameni au fugit de asfaltul fierbinte al oraşului şi au plecat în parcuri. Iar cei mai curajoşi au făcut baie de soare pe plajele din Chişinău, chiar în orele de vârf.

„- Nu este prea cald astăzi? – Foarte cald a fost şi ieri, şi astăzi. E sufocant. – Cum vă protejaţi de razele de soare? – Aşa trebuie să fie. Fugim de ele. Protecţie! Şi pălărie, chipiu, căruciorul de asemena cu protecţie. Acum s-a ascuns soarele şi e mai bine, am avut noroc. Când soarele e arzător e un pic periculos, mai bine stăm la umbră. Da, noi avem lichidele din faţă cele care ne ajută şi zona răcoritoare de jos şi cu siguranţă lichidele ajută. Canicula asta face bine în a te întâlni şi a face împreună pauza de masă afară”.


Meteorologii prognozează şi pentru mâine vreme caniculară.

NATALIA GHERASIM, meteorolog: 1Tot pentru astăzi, spre seară, se aşteaptă ploi de scurtă durată, izolat grindină. Începând cu ziua de mâine, 11 iunie, temperaturile rămân la fel ridicate. Se prognozează maxime de 29 – 34 de grade. Şi, de asemenea, în a doua parte a zilei, vor fi ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat grindină”.


Medicii şi autorităţile îndeamnă oamenii să evite expunerea îndelungată la soare. O atenţie sporită trebuie să aibă persoanele care suferă de boli cronice.

LĂCRIMIOARA DIMOV, medic de familie, Asociaţia Medicală Teritorială Centru: „Să-şi continue medicaţia pe care o iau permanent, cu ajustarea dozelor doar după ce discută cu medicul lor. Din cauza căldurii excesive, se dilată vasele sangvine periferice şi atunci putem avea scăderi de tensiune bruşte şi drastice. Recomandări generale ar fi hidratarea eficientă şi evitarea consumului de alcol. Să ne îmbrăcăm corespunzător, cu haine din pânză uşoare, care lasă corpul să respire, haine de culori deschise”.

VLADIMIR BOLOCAN, şef, Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Socială: „Avem anumite estimări cu privire la posibilele apariții de noi infecții provocate de boli diareice acute, care se întâmplă, de obicei, în lunile de vară. Suntem pregătiți cu toate cele necesare pentru a face față unei eventuale provocări”.


Potrivit sinopticienilor, în perioada 12 – 14 iunie, temperaturile vor scădea puţin. Vor fi maxime de până la 29 de grade, ploi de scurtă durată, însoţite, izolat, de grindină şi descărcări electrice. Iar de sâmbătă, revine vremea fierbinte.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter