TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, pe 23 aprilie.
367.188 de lei din bugetul Bălțiului, furați prin salarii fictive – fost șef de instituție, reținut
Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura municipiului Bălți au efectuat miercuri mai multe percheziții în municipiul Bălți și Chișinău într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu, care a cauzat daune în proporţii considerabile. În centrul anchetei se află fostul director al Instituției Publice Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți. Cauza penală a fost deschisă în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al centrului, o instituție fondată de Consiliul Municipal Bălți. Potrivit materialelor dosarului, în perioada 2021-2023, fostul director, în colaborare cu alte persoane responsabile de evidența contabilă, ar fi angajat fictiv două persoane, care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă.
Reparaţia drumului naţional Chişinău-Leova-Cahul înaintează cu viteza melcului
A început acum cinci ani, dar este în întârziere încă din 2022. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, spune că primul tronson al şoselei ar putea fi gata până la sfârşitul anului. Lucrările pentru cel de-al doilea urmează să fie scoase la licitaţie. Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Dacă vorbim despre Cantemir-Cahul se află în procesul de licitaţie şi, până la sfârşitul anului, vom avea şi câştigătorul şi se va începe construcția. Deci, nu s-a început încă executarea. Cea mai mare problemă este pe segmentul Chişinău-Cantemir, unde sunt întârzieri chiar dacă nivelul de execuţie pe unele tronsoane depăşeşte 70 de procente. Chiar astăzi după şedinţa Guvernului voi avea o ultimă întâlnire cu compania OZKA, o companie turcească care a câştigat licitaţia”.
Primăria Chișinău, reclamată în arbitraj internațional: Suspiciuni și acuzații
Primăria Chișinău riscă să piardă 66 milioane de euro după ce un agent economic a anunțat că o va acționa în arbitraj internațional pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale. Firma s-a angajat să amenajeze stațiile de așteptare ale transportului public în schimbul amplasării gratuite a dispozitivelor publicitare. Primăria spune că subiectul este politizat și nu recunoaște prejudiciul de 66 milioane de euro. Consilierii PAS, Platforma DA și chiar PSRM spun că această situație ridică multe semne de întrebare și că acest caz trebuie anchetat de organele de drept. Contractul public-privat a fost semnat în 2007. Aceasta susține că și-a îndeplinit obligațiile contractuale și a construi 301 stații de așteptare, dar primăria nu a oferit cele peste 1500 de dispozitive publicitare promise.
Eliberări controversate a deținuților: Ministerul Justiției promite rezultate în două săptămâni
Ministerul Justiţiei continuă investigaţiile în urma eliberării unor deţinuţi condamnaţi pe viaţă. Ministra Justitiei a anunțat că ancheta este în plină desfăşurare şi că rezultatele vor fi făcute publice peste două săptămâni. La zece zile după ce s-a aflat eliberarea deţinuţilor condamnaţi pe viaţă, Ministerul Justiţiei a declarat că sunt suspiciuni de abuz. Şi Consiliul Superior al Magistraturii a cerut verificări. Potrivit Ministerului Justiţiei, de la aplicarea noii Legi a amnistiei, 9 deţinuţi periculosi au fost eliberaţi din închisoare. Doar în cazul interlopilor Alexandru Sinigur şi Iurie Radulov a fost dispusă eliberarea condiţionată, înainte de termen. Alexandru Sinigur şi Dorin Şuşiţchi au ajuns înapoi după gratii în urma deciziei Curţii de Apel Nord, iar Iurie Radulov a fost dat în urmărire internaţională.
Verificări rapide la frontieră: Noile pașapoarte din R. Moldova vor îmbunătăți procesul de control
Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pașapoarte și documente de călătorie modernizate, care vor respecta standardele internaționale prevăzute de Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) și reglementările Uniunii Europene. Noile documente vor include elemente biometrice avansate și coduri de identificare unificate, care vor spori securitatea și vor facilita procesul de verificare la frontieră. Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege ce reglementează implementarea acestor documente. Printre principalele îmbunătățiri se numără integrarea tehnologiilor moderne de identificare, precum imaginea facială și amprentele digitale ale titularului, ceea ce va preveni falsificarea și va securiza datele personale ale cetățenilor.
Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani vor beneficia de o pensie minima majorată
Începând cu 1 mai 2025, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani vor beneficia de o pensie minimă majorată în valoare de 3300 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, miercuri, în cadrul ședinței Guvernului. Potrivit Guvernului, prin această măsură statul susține persoanele care au desfășurat o activitate de muncă îndelungată în domenii precum educația, agricultura, asistența socială și alte sectoare ale economiei, dar care beneficiază de pensii mici din cauza veniturilor reduse avute de-a lungul carierei. Noua reglementare contribuie la consolidarea echității sociale și la asigurarea unui trai decent pentru persoanele în vârstă. De asemenea, aceasta reflectă angajamentul Guvernului de a susține cetățenii care au contribuit activ la dezvoltarea societății pe parcursul vieții lor profesionale.
Ajutor de Paște de până la 5.000 de lei pentru familiile cu copii mici și copii cu dizabilități
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, au anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, acordarea unui pachet de ajutor financiar în valoare totală de 470 de milioane de lei, destinat familiilor din Republica Moldova cu ocazia sărbătorilor de Paște. Măsura este parte din programul guvernamental „Buget Plus” și este finanțată parțial din suportul oferit de Uniunea Europeană pentru depășirea crizei energetice. Astfel, toate familiile cu copii cu vârsta de până la cinci ani, inclusiv cele din diasporă, vor primi o plată unică de 1.500 de lei pentru fiecare copil. De asemenea, un ajutor unic în valoare de 5.000 de lei va fi acordat familiilor care au în îngrijire copii cu dizabilități, indiferent de tipul dizabilității (aproximativ 11.500 de familii), precum și familiilor care îngrijesc adulți cu dizabilități severe (aproximativ 20.000 de familii).