Extern

Zelenski cere Consiliului de Securitate al ONU să ia „măsuri urgente” pentru a opri atacurile aeriene ruse asupra Ucrainei

Zelsnki cere sancționarea Rusiei
Sursa video: TVR MOLDOVA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ia măsuri urgente pentru a opri atacurile aeriene ruse asupra ţării sale. Apelul a fost transmis aseară târziu prin videoconferinţă, la câteva ore după ce Rusia a bombardat masiv infrastructura energetică a Ucrainei. Zelenski a acuzat Moscova de crime săvârşite împotriva umanităţii şi a subliniat că milioane de ucraineni şi întreaga Republică Moldova, au rămas ieri fără curent.

Volodimir Zelenski a anunţat că Rusia a lansat ieri în jur de 70 de rachete asupra capitalei Kiev şi diferitor regiuni ale Ucrainei făcând victime în rândul civililor. Au fost distruse sau avariate părţi ale infrastructurii energetice a ţării, şcoli, spitale şi blocuri de locuinţe. Zelenski a cerut o reacţie fermă a comunităţii internaţionale atrăgând atenţia că efectele atacurilor ruse au afectat ieri nu doar regiuni întregi din Ucraina, ci şi Republica Moldova.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Nu putem fi ostatici unui terorist internațional. Rusia face totul pentru ca un generator de energie să fie un instrument mai puternic decât Carta ONU. Teroarea rusă provoacă întreruperi complete (n.r. de curent), nu doar în Ucraina, ci și în Moldova vecină.” Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU Gheorge Leucă a confirmat că efectele războiului sunt resimţite din ce în ce mai mult dinclolo de graniţele Ucrainei.

GHEORGE LEUCĂ reprezentantul al Republicii Moldova la ONU: „Agresiunea rusă împotriva Ucrainei are efecte din ce în ce mai profunde asupra Republicii Moldova, securităţii şi stabilităţii sale. Continuarea atacului asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a lăsat Moldova din nou în întuneric, după un incident similar din 15 noiembrie, ţara a rămas în proporţie de peste 50% fără electricitate. Au fost mari pene de curent în toată țara. Ambasadorul rus la ONU a recunoscut că atacurile Rusiei vizează infrastructura energetică a Ucrainei, dar a negat că ar bombarda populaţia paşnică.”

VASILY NEBENZYA ambasadorul rusiei la ONU: „Daunele aduse blocurilor de locuinţe și victimele în rândul populației pașnice sunt de fapt, cauzate de sistemele de apărare aeriană ucraineană care nu sunt situate la periferia orașelor, ci chiar în centru. Drept urmare, resturi de rachete ucrainene sau cele care deviază pe o altă traiectorie lovesc ţinte care nu sunt vizate de Rusia.”

Ambasadorul SUA la ONU a denunţat atacurile ruseşti acuzând Moscova că vrea să supună forţat Ucraina.

LINDA THOMAS-GREENFIELD ambasadorul SUA la ONU: „El (n.r. președintele Rusiei Vladimir Putin) în mod clar, foloseşte iarna ca armă pentru a provoca o suferinţă imensă poporului ucrainean. El a decis că, dacă nu poate pune mâna pe Ucraina cu forța, va încerca să înghețe țara prin supunere. Dacă își va ajunge, milioane de ucraineni vor rămâne fără energie, apă și căldură în aceste luni reci de iarnă."

Atacurile ruseşti lansate ieri asupra infrastructurii ucrainene au provocat întreruperi masive ale furnizării de energie electrică şi apă, inclusiv în capitala Kiev. Bombardametele au dus la deconectarea a trei centrale nucleare afectând şi alimentarea cu energie electrică a locuitorilor din Republica Moldova. Cel puţin şase civili ucrainei au murit în timpul bombardamentelor de marţi. Forţele Aeriene Ucrainene, au anunţat că au doborât peste 50 de rachete din cele aproximativ 70 lansate ieri de Rusia.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter