Vremea

De ce este așa de cald în Europa. Explicațiile specialiștilor

post-img
imagine simbol

Un dom de căldură aduce temperaturi record mai cu seamă în partea de sud a Europei, ducând la incendii de vegetație și punând în pericol viața celor vulnerabili. Inițial a fost vorba de un anticiclon, Cerberus, care a început să se deplaseze în 10 iulie. Meteorologii l-au denumit Cerberus, cu referire la monstruosul câine de pază al infernului din mitologia greacă. A fost urmat de Charon, care, în mitologia greacă avea sarcina de a transporta sufletele din lumea celor vii în cea a morților. Charon a adus temperaturi de peste 45 de grade Celsius în părți din Grecia, Spania și Italia. Al Jazeera analizează cauzele valului de căldură, relatează stiri.tvr.ro.

Prima săptămână din iulie a fost cea mai caldă înregistrată, a transmis Organizația Meteorologică Mondială. Și iunie a bătut recordurile, ca urmare a combinației dintre efectele schimbărilor climatice și fenomenul denumit „El Nino”, care încălzește Oceanul Pacific.

Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu a declarat miercuri că un val de căldură din Oceanul Atlantic raportat la începutul lunii iulie ar fi putut influența și vremea caldă actuală a Europei. Atlanticul a înregistrat o creștere a temperaturii în majoritatea bazinelor sale, în special în America de Nord și Europa. Valurile de căldură oceanice pot afecta modelele de circulație atmosferică și pot încălzi masele de aer de deasupra lor.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, declanșate în principal de emisiile de gaze cu efect de seră, mai ales din arderea combustibililor fosili, vor duce la valuri de căldură mai frecvente, severe și periculoase. „Schimbările climatice de pe tot globul cresc frecvența, intensitatea și durata valurilor de căldură”, a declarat pentru Al Jazeera Akshay Deoras, cercetător la Centrul Național pentru Știința Atmosferică de la Universitatea din Reading.

Ciclonii aduc vreme furtunoasă, iar anticiclonii sunt opusul. Sunt zone de înaltă presiune în care vânturile se mișcă mai încet. Ca rezultat, sunt de obicei asociate cu vreme senină și caldă, dar au și potențialul de a se transforma în capcane de căldură. „Dacă vine o presiune ridicată în regiunea noastră și dacă se îndepărtează în câteva zile, atunci nu avem atât de multă încălzire, deoarece acesta este doar un fenomen trecător. Dar dacă rămâne mai mult, atunci temperaturile cresc”, a spus Deoras. „Așa s-a întâmplat săptămâna trecută. A existat această regiune de înaltă presiune care venea din Africa de Nord și se ancorase deasupra Europei de Sud. Apoi a dispărut și am primit încă un val de căldură săptămâna aceasta, pe care l-au numit noul val de căldură Charon”, a adăugat el.

Hannah Cloke, un specialist în climă de la Universitatea din Reading, a comentat: „Bula de aer fierbinte, care s-a umflat peste sudul Europei, a transformat Italia și țările învecinate într-un cuptor gigant pentru pizza. Aerul cald, care a intrat din Africa, rămâne acum stabilit în condiții de înaltă presiune, ceea ce înseamnă că temperaturile mari din mare, pământ și aer continuă să se dezvolte”, a explicat Cloke.

Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu transmite că valul de căldură ar urma să mai dureze. Dacă domul de căldură nu este perturbat, este posibil ca Europa să continue să se confrunte cu mai multe episoade de căldură extremă.

Grecia, Italia și Spania sunt printre țările cele mai afectate de caniculă. Și părți din Franța, Germania și Polonia s-au confruntat cu valuri de căldură majore.

În Grecia, este de așteptat ca temperaturile să atingă 41, 45 de grade Celsius în zilele următoare. Ministerul Culturii a declarat că toate siturile arheologice, inclusiv Acropolele din Atena, vor fi închise de la prânz la 5:30 după-amiaza, până duminică.

În Italia, centrul și sudul țării ar fi mai afectate. S-ar putea ajunge zilele acestea la peste 40 de grade Celsius în Sardinia și 41 de grade în Sicilia. Cu toate acestea, se așteaptă ca Charon să slăbească în nord, aducând o pauză de la căldură.

Și în unele zone din Spania va fi o oarecare ușurare. Sunt așteptate furtuni în nord-estul Spaniei, în timp ce vestul Insulelor Canare vor avea parte de rafale puternice de vânt. Cu toate acestea, în Sevilla și Cordoba sunt prognozate temperaturi de 38°C duminică.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter