Justiție

Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare fără precendent

Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare fără precendent

Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare fără precendent. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău, acordul vine să fortifice capacităţile de apărare în faţa provocărilor hibride în actualul context geopolitic. Experţii spun că parteneriatul este şi o măsură luată în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Anunţul autorităţilor de la Chişinău despre noua colaborare în domeniul securtăţii cu Uniunea Europeană a fost făcut la scurt timp după ce publicaţia "Financial Times" a scris despre acest acord, pe care l-a numit "fără precedent". Potrivit jurnaliștilor britanici, parteneriatul este o propunere a UE şi urmează să fie aprobată săptămâna viitoare. Documentul nu va avea statut de tratat internațional, dar va fi bazat pe angajamente politice.

TATIANA BARAC purtător de cuvânt MAE al Republicii Moldova: „Parteneriatul va funcţiona ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacţiunile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în domenii precum asistenţa UE pentru consolidarea rezilienţei ţării noastre: securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistenţa pentru sectorul apărării prin intermediul instrumentului european pentru pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor şi managementul integrat al frontierelor."

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chişinău scrie că documentul a fost încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia securității naționale a Republicii Moldova. Aceasta prevede o cooperare sporită în domeniul securităţii şi apărării între Chişinău şi Bruxelles.

ANGELA GRĂMADĂ expert în Securitate: „Nimeni nu va trimite arme în Republica Moldova sau militari. Asta ca să eliminăm, din start, orice tip de intervenţie propagandistică din partea unor forţe politice. Asta înseamnă că UE va colabora institutional cu Republica Moldova în anumite domenii – rezilienţei instituţiilor publice, securitatea cibernetică. Creşte nivelul de rezilienţă în faţa oricăror tipuri de ameninţări externe." 

Din decembrie 2023, Republica Moldova are o nouă strategie a securităţii naţionale, care stipulează acţiunile autorităţilor pe acest segment în următorii şase ani. Documentul a fost adoptat de Parlamentul de la Chişinău și arată că pericolele actuale la adresa securității sunt politica agresivă a Rusiei și corupția înrădăcinată. Autoritățile își vor concentra atenția pe întărirea sectorului de apărare și securitate, pe obținerea progreselor pe calea reîntregirii pașnice a Republicii Moldova, dezvoltarea parteneriatelor de securitate "cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice", intensificarea luptei de combatere a corupției şi a dezinformării.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter