Extern

Armata ucraineană anunță că s-a retras dintr-o parte a orașului strategic Ceasov Iar din regiunea Donbas

post-img
Armata ucraineană anunță că s-a retras dintr-o parte a orașului strategic Ceasov Iar din regiunea Donbas

Forțele ucrainene s-au retras dintr-o parte din Ceasov Iar, un orășel considerat de Kiev și Moscova drept strategic în regiunea Donețk, a declarat joi, la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al armatei, potrivit agenției Reuters, scrie G4Media.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt, Nazar Voloșin, soldații ucraineni s-au retras dintr-un cartier din estul orașului care fusese complet ras de bombardamentele rusești și unde devenise imposibil pentru ei să se adăpostească.

„Comandamentul a decis să se retragă în poziții mai protejate și mai bine pregătite, dar chiar și acolo, inamicul continuă să efectueze atacuri”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că trupele sale au preluat controlul asupra unui cartier din Ceasov Iar după luni de asediu.

Orașul este situat pe un deal la aproximativ douăzeci de kilometri vest de Bahmut, care a fost cucerit anul trecut de armata rusă și de mercenari din grupul Wagner, cu prețul unor pierderi grele.

Atât Moscova, cât și Kievul văd în Ceaosv Iar un lacăt care blochează înaintarea trupelor ruse spre Kramatorsk și Sloviansk, două orașe importante din regiunea Donețk pe care Rusia vrea să le cucerească.

De la cucerirea orașului Avdiivka în februarie, armata rusă se apropie încet de teritoriul acestei regiuni din Donbass, profitând de penuria de obuze care a blocat armata ucraineană timp de luni de zile, în absența unui acord în Congres privind ajutorul american, și de dificultățile de recrutare ale Kievului.

Cu toate acestea, trupele Moscovei au suferit pierderi importante, în special în ceea ce privește vehiculele blindate, iar majoritatea atacurilor lor sunt în prezent efectuate aproape exclusiv de infanterie, după bombardamente masive ale pozițiilor ucrainene, în special cu ajutorul bombelor ghidate de mare putere lansate de aviația rusă departe de linia frontului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter