Actualitate

Lipsa blocurilor sanitare în clădirile instituţiilor de învăţământ rămâne o problemă care nu şi-a găsit rezolvare

Lipsa blocurilor sanitare în clădirile instituţiilor de învăţământ rămâne o problemă care nu şi-a găsit rezolvare

Lipsa blocurilor sanitare în şcoli rămâne o problemă care nu şi-a găsit rezolvare. O spun reprezentanţii Amnesty International Moldova care trag, din nou, un semnal de alarmă. Ei amintesc că autorităţile au promis să repare toaletele din instituţiile de învăţământ şi au alocat bani în acest scop, după care au abandonat proiectul. Reprezentanţii Comisiei Parlamentare Cultură şi Educaţie spun, însă, că informaţia prezentată de Amnesty International Moldova nu este completă iar sumele respective au fost puse la dispoziţia ministerului Infrastructurii.

IULIA NAZARIA, coordonator, Amnesty International Moldova: „În cadrul elaborarii si aprobarii bugetului de stat a fost alocata suma de 25 de milioane de lei pentru reparatia si dotarea blocurilor sanitare in scoli, auzisem chiar de cifra de 84 de scoli unde urmau să fie construite toalete noi. În luna augut ne-am propsu să aflăm cum decurg reparatiile, cum s-a construit. În aproximativ 2-3 luni ne-a venit un raspuns prin care n-i s-a comunicat că acesti bani au fost excluşi din bugetul de stat. Ministerul Educaţiei şi Cercetării menţionează vag despre mai multe programe şi proiecte de viitor, legate în special de accesul la canalizare în localitati.Dar ceea ce tine de componenta şcoli nu este clar cand, unde, conform carui cadru legal”.

Am solicitat punctul de vedere al ministerului Educaţiei dar până la această oră nu am primit niciun răspuns. Reprezentanţii Amnesty International Moldova au amintit şi declaraţia deputatului Eugen Sinchevici, care spunea că actuala guvernare va construi blocuri sanitare moderne la aproximativ 85 de instituții de învăţământ pe an, cu bani de la buget.

EUGEN SINCHEVICI, membru, Comisia Cultură şi Educație, Parlament: „Informaţia prezentată în acel raport nu este completă. Au fost solicitate date de la ministerul Educaţiei, dar prentru a eficientiza finanţarea acestor lucrări de veceuri în şcoli noi am decis că toţi aceşti bani prin FNDR şi ministerul Infrastructurii. De la ministerul infrastructurii informaţia nu a fost solicitată”.

Nici reprezentanţii ministerului Infrastructurii nu ne-au răspuns la telefon pentru a confirma acest lucru. Reprezentanţii Amnesty International Moldova subliniază că autorităţile s-au tot întrecut în promisiuni şi astfel am ajuns ca, în secolul XXI, să avem şcoli şi licee unde apa curentă este un lux iar toaletele în fundul curţii - o normalitate.

IULIA NAZARIA, coordonator, Amnesty International Moldova: „Elaborarea unui program national prin alocarea bugetelor la nivel central. Atunci cand am discutat cu primarii, managerii institutiilor ne-au zis că este peste capacittatea bugetului local. Autoritatile pasează responsabilitatea, suntem în anul 2023 avem sute de şcoli cu toaleta în exterior”.

La sfârşitul anului trecut, jurnaliştii TVR MOLDOVA au arătat ce condiţii sanitare cumplite oferă unele unităţi de învăţământ, în special de la ţară. Am mers în mai multe şcoli, înclusiv în Cantemir, unul dintre raioanele cu cele mai mari restanțe la acest capitol. Datele Ministerului Educației arată că din cele 29 de gimnazii și licee din această regiune, nouă au încă toaletele în curte. Mai grav este că patru dintre instituțiile de învățământ nu sunt conectate nici la reţeaua de apă potabilă.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Ca să ajungă la toaleta care se află în fundul curţii, atât elevii cât şi profesorii trebuie să parcurgă o distanţă de aproximativ 150 de metri. Cel mai complicat este iarna, atunci când se lasă frigul, dar şi pe vreme ploioasă, când singura cărare se umple cu noroi."

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Aşa arată în secolul XXI toaleta gimnaziului din satul Cigârleni. Are doar câţiva metri pătraţi. Aici merg atât elevii, cât şi profesorii. Acoperişul toaletei atârnă pe o bârnă putredă. Atârnă periculos."

Potrivit Ministerului Educaţiei, în 175 din cele 1.208 şcoli şi licee din Republica Moldova, elevii merg încă la toalete în curte iar în 24 de instituţii de învăţământ nu există nici apă potabilă. În ultimul an, aceste probleme au fost soluţionate în numai 19 unităţi scolare.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter