Extern

Hiroshima: 78 de ani de la primul atac nuclear din istorie

post-img
imagine simbol

Japonia a marcat cea de-a 78-a aniversare a bombardamentului atomic american asupra orașului Hiroshima, în cadrul căreia primarul orașului a îndemnat la abolirea armelor nucleare și a calificat drept o "nebunie" noțiunea de descurajare nucleară a liderilor G7, potrivit The Guardian, relatează stiri.tvr.ro.

Duminică, un clopot al păcii a bătut la ora 8.15, ora la care a fost lansată bomba. Aproximativ 50.000 de oameni au participat la ceremonia memorială în aer liber, inclusiv supraviețuitori în vârstă, au ținut un moment de reculegere, în timp ce temperaturile atingeau 30 de grade Celsius.

Ziua de comemorare a victimelor primului atac nuclear din lume vine în contextul în care oficialii ruși au vorbit despre folosirea armelor nucleare în războiul cu Ucraina. Autoritățile occidentale au declarat că nu există nicio dovadă că Rusia ar pregăti un astfel de atac.

"Liderii din întreaga lume trebuie să se confrunte cu realitatea că amenințările nucleare exprimate acum de anumiți responsabili politici dezvăluie nebunia teoriei descurajării nucleare", a declarat primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui.

La ceremonie a participat și Fumio Kishida, prim-ministrul japonez, care a declarat că drumul către o lume fără arme nucleare este din ce în ce mai abrupt, în principal din cauza amenințărilor nucleare ale Rusiei, însă acest lucru face cu atât mai importantă revenirea la un nou impuls internațional către acest obiectiv.

Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat sprijinul.

"Liderii mondiali au vizitat acest oraș, i-au văzut monumentele, au vorbit cu supraviețuitorii săi curajoși și au ieșit încurajați să se implice în cauza dezarmării nucleare", a declarat el în remarcile citite de un reprezentant al ONU. "Mai mulți ar trebui să facă acest lucru, pentru că tobele războiului nuclear bat din nou", a spus António Guterres.

Bomba lansată la Hiroshima la 6 august 1945, supranumită Little Boy, a ucis mii de oameni pe loc și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Japonia a capitulat la 15 august.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter