România la zi

Klaus Iohannis participă la consultările lui Joe Biden cu aliații NATO și UE despre susținerea Ucrainei

post-img
Klaus Iohannis
Sursa foto: Dorinel

Preşedintele american Joe Biden va prezida joi o reuniune la distanţă a aliaţilor SUA consacrată următorilor pași pentru susținerea Ucrainei, a anunţat Casa Albă, potrivit Bloomberg. Administrația Prezidențială de la București transmite că, de la ora 17:30, șeful statului, Klaus Iohannis, va participa la consultările cu liderii UE, NATO și SUA.

BFCO

„Astăzi, la ora 17.30, domnul Președinte va participa la consultări găzduite de Președintele SUA cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO”, arată un mesaj al Administrației Prezidențiale. 

Reuniunea are drept obiectiv „sublinierea sprijinului continuu pentru Ucraina în contextul în care ea se apără împotriva agresiunii ruse”, a transmis un comunicat al Casei Albe, fără a furniza mai multe detalii. Persoane familiare cu acest subiect, care au cerut să nu fie identificate, au spus că Biden va conduce ședința video cu participanți din G7, precum și liderii NATO și UE. 

Aceste consultări au loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi într-o vizită surpriză în Ucraina, prilej cu care va acesta va discuta despre noua tranşă de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi pentru a putea face faţă Rusiei.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie. Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi. 

Printre aceste ţări eligibile figurează Georgia şi Republica Moldova, care au pe teritoriul lor zone controlate de separatişti proruşi, precum şi ţările baltice şi Bosnia, unde tensiunile se amplifică, alimentate de unii lideri sârbi. 

Antony Blinken a informat Congresul privind alocarea acestor două miliarde de dolari destinate să „consolideze securitatea Ucrainei şi a 18 dintre vecinii săi”, între care „un număr mare” de ţări NATO şi „alţi parteneri regionali” care se simt ameninţaţi de Rusia, a declarat un responsabil din Departamentul de Stat, exprimându-se sub rezerva anonimatului. 

Mai devreme joi, ministrul apărării american Lloyd Austin a anunţat un ajutor de 675 milioane de dolari pentru Ucraina în livrări de armament, muniţii şi HIMARS, sisteme avansate de artilerie care au permis deja Kievului să lovească linii de aprovizionare ruse. SUA au aprobat deja împrumuturi şi granturi de 4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi în cursul anului fiscal care s-a încheiat în iunie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter