Actualitate

R. Moldova a făcut pași importanți în procesul de integrare europeană, iar România va continua să susțină demersul Chișinăului de apropiere de UE, diplomat

post-img
Marius Ciprian Toth, Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova.
Sursa foto: captură foto

„România susține parcursul european al R. Moldova și consideră că R. Moldova deja a făcut pași importanți în acest sens, se regăsește și acționează conform principiilor și valorilor europene ceea ce înseamnă că este un stat care merită să fie membru în UE”. Declarații în acest sens au fost făcute, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, de către Marius Ciprian Toth, Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova.

ZFR

„Din punctul de vedere al României este foarte clar: noi susținem obținerea statutului de țară candidat pentru R. Moldova, dar și pentru celelate state: Ucraina și Georgia. Este binecunoscut faptul că pe Platforma Parlamentului European, europarlamentarii români, indiferent de orientarea sau grupul politic din care fac parte, au fost susținători și „lobbyști” a cauzei R. Moldova. Rezoluția Parlamentului European privind recomandarea obținerii statutului de țară candidată este și rezultatul muncii colegilor din Parlamentul European. Rămâne avizul Comisiei și după aceea decizia unanimă a celor 27 de state membre în cadrul Consiliului European. România deja militează, are pe diverse platforme, prin diplomați, funcționari, experții noștri purtăm discuții cu colegii din celelate state membre, încercăm să convingem acele cancelarii europene care sunt puțin mai prevăzători și sigur sperăm ca în urma Consiliului European să avem o decizie pozitivă. România susține acest parcurs și consideră că R. Moldova deja a făcut pași importanți și se regăsește și acționează conform principiilor și valorilor europene, ceea ce înseamnă că este un stat care, din punctul nostru de vedere, merită să fie membru în UE și sigur această criză declanșată de războiul absolut nejustificat din Ucraina, solidaritatea de care cetățenii R. Moldova au dat dovadă în ceea ce privește căldura și ospitalitatea cu care i-au primit pe refugiații ucraineni sunt argumente importante, puternice în susținerea faptului că R. Moldova merită să fie membru al UE”, a menționat diplomatul.

Totodată, oficialul afirmă că avantajele obținerii statutului de țară candidat la UE sunt multiple, fiind îndreptate, în special în beneficiul cetățenilor. Diplomatul a menționat că R. Moldova trebuie să continue să muncească pentru realizarea reformelor asumate.

„Există o diferențiere foarte clară între diferitele niveluri de parteneriat pe care UE le are cu statele terțe. Sigur că, calitatea de patener al UE pe care R. Moldova îl are în acest moment este unul foarte important și de un nivel ridicat, dar în momentul în care obții statutul de țară candidat lucrurile se schimbă fundamental, nivelul de inter-relaționare între Bruxelles și capitală respectivă, Chișinău, se va modifica și va crește exponențial, nivelul finanțărilor va crește foarte mult. Acest lucru nu înseamnă că peste noapte R. Moldova va deveni stat membru al UE, dar ar fi foarte important ca un semnal politic și ca un factor motivant pentru decidenții din R. Moldova, dar, în special, pentru cetățenii R. Moldova pentru a le oferi o perspectivă clară. Rămân în continuare toate provocările legate de situația de facto în R. Moldova: necesitatea implementării reformelor: reformarea justiției, anticorupție, instituții funcționale – toate acestea trebuie realizate pentru că regulile există, se pot face anumite mici concesii în ceea ce privește orizontul de timp, dar, cu siguranță, că ele nu pot fi schimbate și aici vorbim foarte concret de acele criterii de aderare, care trebuie respectate”, a menționat Marius Ciprian Toth, Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada României în Republica Moldova.

Oficialul a dat asigurări că România va rămâne și în continuare avocatul R. Moldova în UE. 

„Cu siguranța România, prin Parteneriatul strategic care îl are cu R. Moldova, încheiat în 2010, privind susținerea parcursului european al R. Moldova, deci România susține cu tărie această soluție și crede și speră, în același timp, că este un proces ireversibil. Sperăm ca și în conștiința cetățenilor R. Moldova să se cristalizeze din ce în ce mai mult această idee faptul că drumul R. Moldova este îndreptat spre vest, cu toate beneficiile care sunt și deja există din momentul în care R. Moldova a semnat Acordul de Asociere și sigur că vedem acest beneficii. Numai simplu fapt că cetățenii R. Moldova pot să călătorească oriunde în UE liber, fără vize – este unul dintre câștigurile cele mai mari. Sigur vorbim în continuare de relațiile economice, de schimburile comerciale, faptul că UE este principalul partener al R. Moldova, sigur România fiind stat membru al UE de asemenea deține un rol și o proporție importantă în volumul schimburilor comerciale. România încă de la început și-a manifestat dispobilitatea de a sprijini R. Moldova, inclusiv în acest exercițiu foarte tehnic (n.r. completarea chestionarului de aderare la UE) deoarece noi am trecut printr-un asemenea exercițiu și ne bazăm nu numai pe memoria instituțională, dar încă avem experți care la vremea respectivă au fost implicați și care acum au putut să fie de folos R. Moldova”, a menționat el.


author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter