Consumatorii de pe malul drept al Nistrului sunt asigurați cu întreg volumul necesar de energie electrică, pentru zilele de 10 și 11 ianuarie, potrivit raportului Celulei de criză de la Guvern. Datele Energocom arată că, în primele zece zile din an, a fost procurată o cantitate totală de circa 137.000 de megawați, la preț mediu ponderat de 110,83 euro pentru un megawatt. Pentru comparație, electricitatea de la Mgres a costat 66 de dolari pentru un megawatt.
Pe lângă electricitatea generată de centralele de termoficare locală și instalațiile de energie regenerabilă, consumul este acoperit din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă. Activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate nu este necesară. Pentru data de 10 ianuarie, consumul pentru malul drept a fost acoperit din contul:
- Import al energiei electrice (RO) – 53,07 %
- SA „Termoelectrica” – 27,83 %
- Energie regenerabilă – 14,26 %
- SA „CET-Nord” – 3,37 %
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,11 %
Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 16:00 și 19:00, cu un consum maxim de 817 MW.
Nu sunt înregistrate dificultăți nici la acoperirea consumului de energiei electrică pentru data de 11 ianuarie 2025. Furnizorul central al energiei electrice, SA „Energocom”, a informat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România. Consumul total de energie electrică pe malul drept, pentru data de 11 ianuarie, se estimează a fi mai mic cu aproximativ 2% decât cel înregistrat în ziua anterioară.
Pe malul stâng al Nistrului, începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică în întreaga regiune cu durata de 5 ore, o dată pe zi. În zilele de 7, 8 și 9 ianuarie, întreruperile au fost de câte 8 ore zilnic. Factorii de la Tiraspol recurg la deconectări în evantai ca urmare a deficitului acut de energie electrică, în condițiile în care MGRES/ Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu au capacitatea de producție suficientă.
Deconectări se efectuează și în satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Autoritățile de la Chișinău au întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați de lipsa de curent, iar discuțiile privind potențialele ajutoare continuă și cu partenerii externi.
La 10 ianuarie, așa-numitul soviet suprem al regiunii a aprobat prelungirea stării de urgență în economie până la 8 februarie 2025 și o declarație privind necesitatea de a lua măsuri urgente pentru prevenirea unei catastrofe umanitare în regiunea transnistreană.
În ceea ce privește sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri ce pot influența buna funcționare a utilajului de generare, de transport și distribuție. În sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.