Politic

Autorităţile de la Chişinău au deschis un dosar penal după ce resturile unei rachete au fost descoperite ieri la Briceni

Racheta la Briceni
Sursa video: TVR MOLDOVA

Autorităţile de la Chişinău au deschis un dosar penal după ce resturile unei rachete au fost descoperite ieri în raionul Briceni, la mică distanță de frontiera cu Ucraina. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că, între timp, au fost găsite şi alte fragmente ale armei, iar cercetările continuă. Şi reprezentanţii SIS au anunţat că fac schimb de informaţii cu cei din structurile de securitate ale Ucrainei în legatură cu acest grav incident.

Reprezentanţii Ministerului Apărării a anunţat că specialiștii au găsit la faţa locului corpul și alte patru elemente ale rachetei, care nu conțin material exploziv. Între timp, Ministerul de Interne a anunţat că aria cercetărilor a fost extinsă. Circulaţia în zonă este, în continuare, restricţionată.

LIVIA CAZACU, consilier al ministrului de Interne: „Astăzi aria de cercetare a fost extinsă iar anchetatorii au identificat şi alte câteva resturi ale aceleiaşi bucăţi de rachetă descoperită ieri de patrula de poliţie. Poliția de frontieră a deschis dosar de urmărire penală care, conform prevederilor legale, va fi transmis procurorilor, ca autoritate competentă în materie penală, pentru incidente de acest tip. La finalizarea cercetărilor la fața locului și încheierea procedurilor ce țin de competențele secției de urmărire penală a Poliției de frontieră, probele și documentele vor fi transmise către PCCOCS.”

Fragmentele de rachetă au căzut într-o livadă, la aproximativ doi kilometri de blocurile de locuinţe din oraşul Briceni şi la doar câteva sute de metri de casele aflate la periferia oraşului. Specialiştii de la Bombtech, cei de la IGSU şi geniştii au lucrat toată noaptea pentru a fi siguri că nu există niciun pericol în zonă.

Oamenii din zonă sunt îngroziţi de cele întâmplate. Martorii spun că au auzit două bubuituri puternice.  Locuitorii din Briceni se tem că această situaţie s-ar putea repeta.

„De două ori s-a auzit dar tare, foarte tare dintre partea asta dinspre Cernăuţi. Am ieşit toţi afară, de aici din mahala toţi am ieşit şi ne-am gândit că e legat de bombardamentele acestea.”

„Îs două bucăţi, aşa am auzit. Una o căzut mai încolo şi alta mai încoace.   Se vede acolo. Au fost două bubuituri? Da una mai mică şi alta mai mare.”

„Copiii s-au speriat! Nu ştiau unde să fugă. Ne-am gândit că se va dărâma casa. E înfricoşător! Nu ştim ce va fi mai departe. Vecinul era afară şi a văzut cum a zburat acel obiect şi în ce direcţie.”

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a declarat, pentru TVR MOLDOVA, că în anchetă sunt implicaţi şi specialiştii instituţiei, care colaborează cu omologii lor din Ucraina.

ALEXANDRU MUSTEAŢĂ director SIS: „Noi facem schimb de opinii. De principiu noi ştim care e treabă cu racheta, de unde a venit, istoria ei. Urmează să vedem un raport detaliat. Este încă în process, echipa încă lucrează la acest subiect. La moment este încă devreme, nu au trecut nici 12 ore pline de atunci.”

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a afirmat că incidentul de ieri de la Briceni este un ecou al războiului dus de ruşi în Ucraina iar asta demonstrează, încă odată, că Republica Moldova trebuie să investească în apărare. Premierul Natalia Gavriliţa a spus că autorităţile fac eforturi să se asigure că cetăţenii nu sunt în pericol.  Președintele Maia Sandu a condamnat, încă odată, atacurile ruşilor în Ucraina. De altfel, şeful statului a semnat astăzi un decret privind constituirea unei comisii pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova. Organismul va fi condus de Dorin Recean, consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale. Din comisie mai fac parte Lilian Carp, președintele comisiei parlamentare de securitate națională, Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare, dar și Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Incidentul de la Briceni este al doilea de acest fel produs în nordul Republicii Moldova. Pe 31 octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti au căzut la 500 de metri de localitatea Naslavcea. Din fericire, nu au fost înregistrate victime dar s-au spart ferestrele mai multor case din localitate. Autoritățile de la Chișinău au deschis şi atunci un dosar penal iar ambasadorul Federaţiei Ruse a fost convocat la ministerul de Externe pentru explicaţii. După aceea a fost expulzat un oficial rus din cadrul misiunii diplomatice la Chişinău.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter