Economic

Analiză: Mai multe împrumuturi, mai puține economii. Care e totalul creditelor acumulate în 2024

Analiză: Mai multe împrumuturi, mai puține economii. Care e totalul creditelor acumulate în 2024

Ne împrumutăm tot mai mult. În 2024, cetătenii Republicii Moldova au luat mai multe credite și au cheltuit mai mult decât au economisit. Cel puțin asta arată o analiză făcută de expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Potrivit statisticiilor, anul trecut, cetăţenii s-au împrumutat cu peste 10 miliarde lei mai mult față de 2023, depășind pragul de 52 de miliarde de lei.

În 2024, majoritatea persoanelor fizice s-au împrumutat mai mult de la bănci, decât de la instituții nebancare, 73,5% față de 21,9% .

În 2024, cele mai multe împrumuturi ale persoanelor fizice au fost de la băncile comerciale peste 33 miliarde de lei; companiile de microfinațare – 11 miliarde de lei și de la rude și prieteni- peste 5,5 miliarde de lei. Astfel, gradul de îndatorare a populatiei este de 14,5% din PIB, cea mai mare din istoria țării, dar totuși sub media din regiune, unde datoria personală este aproximativ 20% din PIB, și de 4 ori mai mică decât media Uniunii Europene.

ÎMPRUMUTURILE PERSOANELOR FIZICE ÎN 2024 - Băncile comerciale 33 mld lei (73,5%) - Companii microfinanțare 11 mld lei (21,9%) - Rude și prieteni 5,5 mld lei (9%) - Asociații de economii 1 mld lei (2,4%) - Leasing 1 mld lei (2,1%) Gradul de îndatorare 14,5% din PIB

VEACESLAV IONIȚĂ expert în politici economice, IDIS Viitorul: Soldul creditelor este de 45 mldr lei, o creștere enormă și 85 la sută din toată această creștere din 2024 se datorează instituțiilor bancare. Ceea pe de o parte este bine deoarece băncile luptă să atragă populația și la ei cel puțin rata dobânzii este una mai atractivă.

Cele mai multe credite bancare luate de către persoanele fizice sunt credite de consum, ipotecare și de afaceri.

CREDITE BANCARE 2024 17,9 mld lei - credite imobiliare ( + 7,7 ori) 14,5 mld lei - credite de consum (+ 4,8 ori) 1,9 mld lei - credite pentru afaceri (+1,2 ori)

"Da, avem credite, de la bancă am împrumutat. Am luat credit ca să plecăm în vacanță, în Egipt. Am decis să apelăm la credit bancar de consum, în limite reale pe care putem să le achităm. Și avem alt credit Prima Casă. Cu economiile mai greu, noi suntem o familie numeroasă și produsele alimentare foarte s-au scumpit."

Datele mai arată că, față de 2023, înclinația spre economisire a basarabenilor a fost una negativă iar cea spre consum în creștere.

VEACESLAV IONIȚĂ expert în politici economice, IDIS Viitorul: În 2022-2023 a fost criză energetică și înclinație spre economii, iar 2024 lumea a început a crede că am ieșit din criză. Depozitele în 2024 au crescut cu 7 mldr lei, iar creditele cu 9,8 mld înclinația spre economii a fost negativă.

"Nu m-am împrumutat niciodată nu am avut probleme cu împrumutul. De ce? – Evităm pentru că ratele sunt mari și nu ne permite să întoarcem înapoi. – Când ne trebuie ceva mai scump, adunăm un an, doi și cumpărm ceva ce ne-am pus în plan."

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, cetățenii învață rapid să folosească sistemele financiare, dar trebuie să fie atenți la dobânzi și condiții. Împrumuturile pot fi utile, dar ele trebuie gestionate cu responsabilitate pentru a nu deveni o povară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter