Recomandări

„LA PAS PRIN ȚARĂ”- Legendarul Stejar lui Ștefan cel Mare de la Cobîlea, Șoldănești

post-img
La pas prin țară

Emisiunea „La Pas prin Țară”, realizată de jurnalistul Ion Railean, a ajuns la peste 130 de kilometri de Chișinău, în satul Cobîlea, din raionul Șoldănești, unde sunt multe de văzut și de admirat.

ZFR

Localitatea Cobîlea este cunoscut în Republică ca locul unde se află cel mai longeviv arbore–  Stejarul lui Ștefan cel Mare, care are peste 700 ani și poartă în umbra sa o mulțime de legende.

La pas prin țară

Una din ele și face referire la numele voievodului care s-ar fi odihnit după o bătălie cu tătarii sub ramurile acestui stejar și după obiceiurile vremii  a dat ordin să se construiască o biserică întru pomenirea celor căzuți în luptă, care la început fusese din lemn mai apoi, către anii 1825, fiind constrită din piatră.

La pas prin țară

Deși are o populație de numai o mie de locuitori, satul este plin de viață, inclusiv datorită turiștilor care merg acolo să vadă copacul legendar. Iar pentru a fi și mai interesant pentru oaspeți, dar și pentru cei plecați de mult din sat, localnicii au deschis un muzeu al satului, unde cei dornici să descopere povestea localității sunt așteptați cu drag.

La pas prin țară

Locația muzeului e și ea simbolică - este prima școală a satului, veche de peste 100 de ani. Tot aici a fost amenajată și o pensiune unde turiștii pot fi cazați.

La pas prin țară

Alte lucruri interesante, vedeți duminică, 15 septembrie, ora 17:30 și în reluare joi, la ora 13:30, pe TVR Moldova.

ZFR

Edițiile despre Sighișoara, Sibiu, Chișinău, Brașov, Munții Bucegi și Maramureș le puteți urmări pe pagina de Youtube TVR MOLDOVA 

https://www.youtube.com/watch?v=FcFYamd24Vs

https://www.youtube.com/watch?v=OrlTtebVA1s&t=375s

https://www.youtube.com/watch?v=WwcssD-9_jY

author-img_1

Cristian Sava

Reporter