Politic

Care sunt atribuţiile preşedintelui Republicii Moldova? Explicațiile expertului în drept constituţional, profesorul universitar Nicolae Osmochescu

post-img
Președinția R. Moldova
Sursa foto: TVR

Deşi în campania electorală se promit multe, prerogativele preşedintelui Republicii Moldova sunt destul de limitate. Cetăţenii aşteaptă multe de la şeful statului, dar experţii în drept constituţional spun că atribuţiile persoanei care ocupă această funcţie ţin mai mult de domeniul Apărării sau al Politicii Externe. Un preşedinte nu poate oferi locuri de muncă, nu poate majora pensii şi salarii, dar poate solicita acest lucru Guvernului ori Parlamentului.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani, iar șeful statului are atribuții în domeniul Politicii Externe, al Apărării, dar și alte competenţe. Potrivit Constituției, acesta poate acorda cetățenie, azil politic, poate grația sau iniția un referendum.

Constituţionaliştii spun că, pe lângă obigaţia de a se asigura că suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a statului sunt respectate, politica externă devine principala responsabilitate a unui președinte. Asta implică nu doar gestionarea relațiilor diplomatice cu alte ţări, ci și promovarea intereselor naționale pe scena internațională.

NICOLAE OSMOCHESCU fost preşedinte a Curţii Constituţionale: Preşedintele Republicii Moldova poate purta tratative negocieri, încheia în numele Republicii Moldova tratate acorduri, internaţionale fără necesitatea dea prezenta împuterniciri speciale Numai şeful statului poate numi şi rechema un ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova.

Președintele este comandantul suprem al Forțelor Armate, ceea ce înseamnă poate lua orice decizie dacă securitatea ţării este pusă în pericol.

NICOLAE OSMOCHESCU fost preşedinte a Curţii Constituţionale: Preşedintele poate participa la orice manifestare cu caracter militar, acordă gradurile militare superioare, le poate retrage şi numeşte în funcţie principalii subiecţii din domeniul apărării. În domeniul apărării, preşedintele mai are încă o competenţă foarte importantă: declararea stării de urgenţă sau de război. În condiţiile în care susţine că securitatea statului este în pericol.

Politicile sociale nu ţin de domeniul şi competenţele unui preşedinte, însă acesta poate veni cu iniţiative legislative către Parlament. Am întrebat şi oamenii din stradă dacă ştiu care sunt atribuţiile şefului de stat.

"Cunoaşteţi care sunt atribuţiile unui preşedinte? În primul rând lupta cu corupţia, a doua întrebare atragerea investiţiilor, deşi pare un şablon asta este realitate"

"Evident să fie un conducător bun de ţară, să aibă capacitatea de a lua decizii în orice moment."

"Una din atribuţiile acestuia care este? Una din atribuţii este acordarea disticţiilor."

"Preşedintele nu are de a face cu promisiunile din campania electorală. Principala atribuţie este să aibă constituţie."

Funcţia de preşedinte este incompatibilă cu exercitarea altei funcții, iar pe perioada mandatului şeful statului se bucură de imunitate și nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter