Actualitate

De la 1 iulie intră în vigoare noile tarifele de călătorie în transportul public din Chişinău

Transport mai scump
Sursa video: TVR MOLDOVA

De la întâi iulie intră în vigoare noile tarifele de călătorie în transportul public din Chişinău. Biletele pentru autobuze, troleibuze şi microbuze vor costa şase lei. Autorităţile recomandă abonamentele pentru cei ce vor să facă economii. În schimbul tarifelor majorate, municipalitatea promite modernizarea transportului în comun.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA. "Începând  cu întâi iulie, pasagerii care se deplasează cu transportul public din  Chişinău, vor plăti şase lei în loc de doi. În schimb vor primi trei  bilete de doi lei în troleibuze şi două bilete de trei lei în autobuze.  Până nu se va epuiza stocul, anunţă primăria. "

Abonamentele sunt mai convenabile si vor fi puse în vânzare de sâmbâtă.  Preţul abonamentului pentru o lună este 234 de lei, cu 54 de lei mau  mult decât acum. Cel pe trei luni va fi de 594 de lei, iar pentru şase  luni, 972 de lei. Potrivit Primăriei Chisinau, 300 de mii de persoane,  adică 50 la sută dintre pasageri, vor putea călători gratuit. De acest  privilegiu beneficiază pensionarii, persoanele cu grad de invaliditate,  copii de până la şapte ani şi elevii claselor primare, dar şi toţi  funcţionarii cu statut special.

PREŢUL ABONAMENTELOR 

Abonamentul lunar – 234 de lei
Abonamentul pentru trei luni – 594 de lei
Abonamentul pentru şase luni- 972 de lei

ION CEBAN, primar general, Chişinău. „Da, nu este unul ieftin dar este pentru jumătate de an şi în condiţiile  în care procuraţi acest abonament pe jumătate de an, cheltuielele  descresc semnificativ”.

Primăria susţine că majorarea tarifelor este unica soluţia pentru ca  Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze să fie salvate de  faliment. Nu pot spune deocamdată cu cât vor creşte veniturile celor  două instituţiu în schimb dau asigurări că pasagerii se vor bucura de  condiţii mai bune de călători. Se dorește creşterea vitezei de deplasare  datorită amenăjării mai multor benzi dedicate transportului public sau  urmărirea troleibuzelor prin intermediul sistemelor de GPS.

DORIN CIORNÎI, şef, Regia Transport Electric. „A fost desemant un agent economic pentru dispozitivele de GPS, astfel  400 de unităţi au fost dotate cu aceste disoizitive, suntem la etapa de  implementare a soft-ului, a aplicaţiei„.

După majorarea tarifelor, o persoană ce foloseste zilnic mijloacele de  transport in comun pentru a merge la serviciu, va cheltui lunar peste  260 de lei, în cazul în care nu este nevoită să schimbe mai multe  mijloace de transport.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter