Analistul de politică externă de la București, Robert Lupițu, subliniază într-o intervenție în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR Moldova importanța construirii de legături mai strânse între cele două maluri ale Prutului, nu doar prin proiecte de infrastructură sau colaborări guvernamentale, ci și prin consolidarea relațiilor dintre oameni. Potrivit acestuia, experiențele comune și sprijinul reciproc pot contribui semnificativ la apropierea dintre România și Republica Moldova.
Robert Lupițu, redactor-șef, CaleaEuropeană.ro: Cred că acele poduri la care vă referiți cred că sunt în punctul în care ar trebui să ajungă în zona podurilor între oameni. Vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, avem istorii similare, chiar dacă unii dintre noi au suferit mai mult sau mai puțin de pe urma dominației și regimurilor comuniste, dar așa cum spunea și Maia Sandu, avem șansa să ne reunim împreună sub drapelul Uniunii Europene.
Cred că proiectele de infrastructură, proiectele educaționale, proiectele poate chiar și în domeniul sănătății, de ce nu colaborarea în domeniul apărării pentru a ajuta Republica Moldova să fie mai echipată, pentru că, atenție, neutralitatea nu înseamnă izolare, sunt chestiuni care se pot face la nivel de guverne, la nivel de relații politice. Însă este clar că apropierea dintre cele două maluri ale Prutului și podurile care pot fi construite trebuie să fie între oameni. Pentru că cea mai puternică expresie a unei suveranități democratice este expresia poporului și expresia cetățenilor care decid. Deci cu cât ne vom apropia mai mult, pentru că avem elemente care ne unesc, avem și puncte de vedere diferite, dar în care putem să ne sprijinim reciproc, pentru că o experiență pe care o are o parte a Prutului poate sprijini, cealaltă parte și viceversa și aceste locuri ar trebui întreținute.
Emisiunea integrală Impact Global poate fi urmărită mai jos: