Politic

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la izbucnirea războiului ruso-moldovean

post-img
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la izbucnirea războiului ruso-moldovean

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 32 de ani de la Războiul ruso-moldovean, când armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, trupe de cazaci şi gardişti au atacat Comisariatul de Poliţie de la Dubăsari, marcând astfel începutul războiul ruso-moldovenesc.

Războiul provocat de Federaţia Rusă a durat aproape 5 luni de zile şi s-a încheiat pe 21 iulie odată cu semnarea Acordului dntre Rusia şi Republica Moldova. Ulterior au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. 

La 32 de ani de la semnarea acordului de încetare a focului în conflictul de pe Nistru, regiunea transnistreană, rămâne a fi controlată de către autorităţile separatiste de la Tiraspol, iar circulaţia între cele două maluri ale Nistrului este reglementată non-stop de către punctele de control.

Conform unei decizii a Parlamentului, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua memoriei și recunoștinței, instituită în memoria eroilor căzuți în luptele din anul 1992.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter