Extern

„Anul acesta este cu adevărat diferit”. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă în legătură cu gheața marină din Antarctica

post-img
Antarctica

Este iarnă în Antarctica, când, de obicei, crește stratul de gheață marină. Dar anul acesta gheața de mare a rămas mult în urmă, atingând minime record cu implicații pentru planetă, relatează The New York Times.

Este iarnă în emisfera sudică, când se formează gheața în jurul Antarcticii. Dar în acest an, această creștere a fost împiedicată, atingând un nivel minim record.

Scăderea bruscă a gheții marine alarmează oamenii de știință și provoacă îngrijorare cu privire la rolul vital al acesteia în reglarea temperaturilor oceanului și aerului, în circulația apei oceanice și în menținerea unui ecosistem crucial pentru orice, de la planctonul microscopic la pinguinii emblematici ai continentului.

„Anul acesta este cu adevărat diferit”, a declarat Ted Scambos, cercetător științific principal la Universitatea din Colorado Boulder și expert în Antarctica la Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața. „Este o schimbare foarte bruscă.”

Un declin continuu al gheții marine din Antarctica ar avea consecințe globale prin expunerea unei cantități mai mari din stratul de gheață al continentului în largul oceanului, permițându-i să se topească și să se desprindă mai ușor, ducând astfel la creșterea nivelului mării, care afectează populațiile de coastă din întreaga lume, potrivit stiriletvr.ro.

Mai puțină gheață înseamnă, de asemenea, mai puțină protecție împotriva razelor solare, care pot crește temperatura apei, îngreunând formarea gheții.

La sfârșitul lunii iunie, gheața acoperea 11,7 milioane de kilometri pătrați de ocean din jurul continentului, potrivit datelor NSIDC. Aceasta este cu aproape un milion de mile pătrate mai puțin decât media așteptată.

Această diferență clară față de anii precedenți este surprinzătoare, deoarece gheața de mare din jurul Antarcticii a reacționat mai lent la schimbările climatice decât gheața din Oceanul Arctic.

Gheața de mare din Antarctica a stabilit, de asemenea, un nivel minim record în 2022, dar anul acesta acoperirea de gheață este cu aproape o jumătate de milion de mile pătrate mai mică.

„Extinderea scăzută a gheții marine din Antarctica în 2023 este fără precedent în înregistrările satelitare”, a scris într-un e-mail Liping Zhang, cercetător de proiect la Laboratorul de dinamică a fluidelor geofizice al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (ANOA).

Nivelul scăzut record ar putea semnala o schimbare a sistemului de gheață marină către o nouă stare instabilă, în care extremele devin mai frecvente, dar Dr. Zhang a avertizat că oamenii de știință încă investighează această chestiune.

Gheața marină din jurul Antarcticii îngheață de obicei din februarie până în august și apoi se topește până la următoarea iarnă din emisfera sudică. Mai multe modele oceanice și atmosferice influențează cât de mult crește sau se micșorează gheața, iar interacțiunile care se suprapun între aceste forțe sunt complicate.

Pe lângă aceste modele naturale, pe termen scurt, se adaugă influența pe termen lung a oamenilor, care ard combustibili fosili și care adaugă gaze cu efect de seră în atmosferă. Unii cercetători suspectează că, în cele din urmă, vedem efectele acestei arderi lente asupra gheții de mare din Antarctica, care anterior era rezistentă.

Schimbarea din acest an, în contextul mai multor ani la rând cu mai puțină gheață marină, este „foarte, foarte îngrijorătoare”, a declarat Marilyn Raphael, profesor de geografie și director al Institutului de Mediu și Sustenabilitate de la Universitatea California din Los Angeles. „Acest lucru nu se încadrează în variabilitatea naturală”, a spus ea.

Dr. Raphael a lucrat pentru a extinde înregistrarea istorică a gheții marine din Antarctica dincolo de anii 1970, când au început observațiile prin satelit. Ea și colegii săi au publicat recent un nou set de date care merge înapoi până în 1905, folosind observațiile meteorologice pentru a reconstrui întinderea gheții marine în anii anteriori.

Deși este vorba încă de date limitate, înregistrarea mai lungă surprinde mai multe cicluri de variabilitate naturală. Dr. Raphael și alți experți consideră că oceanul, care se încălzește mai lent decât atmosfera și a absorbit o mare parte din căldura rezultată din arderea combustibililor fosili, ar fi putut ajunge la un punct în care această căldură afectează gheața marină din Antarctica.

Temperaturile de la suprafața mării au depășit recorduri în acest an, iar în prezent există trei zone de apă neobișnuit de caldă în jurul Antarcticii. Deși există și alți factori care intervin, aceste puncte fierbinți se aliniază cu zonele de pe coastă unde gheața de mare s-a format neobișnuit de lent, a declarat Dr. Scambos.

Scăderea gheții marine are consecințe reale atât la nivel local, cât și global.

Ambele specii de pinguini nativi din Antarctica depind de gheața de mare. În unele părți ale continentului, pinguinii Adélie se hrănesc exclusiv cu kril, un crustaceu micuț care se dezvoltă în apele înghețate. Mai puțină gheață de mare înseamnă mai puțin kril și mai puțină hrană pentru Adélie. Pinguinii-împărat de dimensiuni mai mari, incluși recent pe lista de specii amenințate în conformitate cu Legea privind speciile pe cale de dispariție, depind și mai direct de gheața marină: ei își depun ouăle și își cresc puii în aceste habitate plutitoare. Atunci când gheața de mare se topește la începutul sezonului, înainte ca puii de pinguini-împărat să-și dezvolte penele impermeabile de adult, puii se pot îneca.

Gheața de mare servește, de asemenea, ca un șanț protector, înghețat, în jurul Antarcticii, protejând calota de gheață continentală și ghețarii săi, care au fost deja destabilizați de schimbările climatice, de oceanul mai cald și de forța de eroziune a vântului și a valurilor. Dacă acest scut dispare, mai multă gheață terestră ar putea să curgă sau să cadă în ocean, deși o parte din această pierdere ar putea fi contrabalansată de mai multă zăpadă căzută pe continent. Cantitatea de gheață pe care Antarctica o pierde în ocean este unul dintre cei mai importanți factori care determină creșterea nivelului mării.

Chiar și atunci când gheața marină din Antarctica atinge întinderea maximă în jurul lunii septembrie, aceasta ar putea rămâne la un nivel record pentru acea perioadă a anului, a declarat Xiaojun Yuan, cercetător la Observatorul Lamont-Doherty Earth de la Universitatea Columbia, care are o prognoză sezonieră a gheții marine din Antarctica. Prognoza doctorului Yuan arată o gheață de mare mai mică decât de obicei în jurul celei mai mari părți a Antarcticii, cel puțin până la începutul anului 2024.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter