Politic

Maia Sandu, la conferința de presă cu Ursula von der Leyen: „Tarifele la roaming dintre UE și R. Moldova, mai mici din ianuarie 2024”

post-img
Maia Sandu și Ursula von der Leyen

Tarifele la roaming dintre UE și R. Moldova vor fi mai mici începând cu ianuarie 2024. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă susținut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: „Mâine, 1 iunie este o zi importantă pentru R. Moldova. Mâine vom spune cu mândrie: Bun venit Europa la noi acasă. În cadrul Summitului CPE vom discuta despre securitate, energie și despre o Europă mai bine conectată. Moldova are mulți prieteni și aceștia ne susțin de a construi o Moldovă europeană aici acasă. Nu este singură nici vecina noastră Ucraina care ține cu curaj invaziei barbare a Rusiei. Țările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viață. Peste 80 de mii de oameni adunați în PMAN au spus într-o voce că locul R. Moldova este în Europa. Mulțumim Comisiei Europene și statelor europene pentru sprijinul bugetar. Am semnat astăzi un nou acord de liberalizare a tarifelor de roaming, care va intra în vigoare din ianuarie 2024. Astfel, când vom merge în UE să putem vorbi cu familiile noastre rămase acasă mai de și mai ieftin.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Este minunat să revin aici la Chișinău. R. Moldova este săptămâna asta în inima politică a Europei. Astăzi, vom oferi un nou pachet de asistență cu un obiectiv dublu. Acest pachet are cinci inițiative foarte concrete. Vorbim despre tarifele de roaming. Am oferit peste un miliard de euro R. Moldova, înafară de aceasta venim cu sprijin adițional. Acum vorbim de 1, 6 milioane de euro. Al treilea pachet este sistemul energetic. Vom investi în resurse regenerabile de energie. 50 milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate. Al patrulea punct ține de securitate și reziliență. Vrem să majorăm asistența noastră.Ținem de necesitatea voastră de a avansa pe calea europeană.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter