Parlamentul European marchează săptămâna aceasta 70 de ani de democrație în acțiune – de la prima sa adunare din 1952 și până în prezent, când este mai puternic ca niciodată în vremuri dificile.
În urmă cu 70 de ani, prima sesiune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a avut loc la Strasbourg, marcând punctul de plecare al Parlamentului European pe care îl cunoaștem astăzi, relatează CaleaEuropeană.ro.
De-a lungul deceniilor, cele șase țări europene fondatoare s-au transformat într-o uniune de 27 de state membre, promovând democrația, drepturile fundamentale, stabilitatea economică și creșterea economică. Parlamentul a fost un actor-cheie în dezvoltarea UE, evoluând de la 78 de reprezentanți naționali în 1952 la 705 eurodeputați aleși direct în prezent.
„În 70 de ani, adunarea a crescut din ce în ce mai mult, de la un organism consultativ cu puteri limitate la o adevărată instituție care îmbrățișează democrația europeană și exprimarea opiniei publice europene“, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în timpul sesiunii plenare din septembrie.
Fiind singurul parlament transnațional, multilingv, pluripartidist și ales în mod direct din lume, Parlamentul European este un forum de dezbatere politică și de luare a deciziilor puternic, cu puteri legislative și bugetare care afectează milioane de cetățeni ai UE.
„În contextul unui război ilegal în curs de desfășurare în Ucraina, care distruge, ucide și subminează voința politică a poporului, știm, astăzi, mai mult ca oricând, care este importanța susținerii vocii democratice a cetățenilor și a valorilor europene democratice pe care le reprezintă această Cameră”, a mai declarat Roberta Metsola.
Marți, 22 noiembrie, Parlamentul va sărbători realizările istorice și legislative din ultimii 70 de ani printr-o ceremonie specială.