Actualitate

O „revoluție” cu multe necunoscute: 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie

0:00/ 0:00ÎN DIRECTQuality1  AudioSubtitle
Video

Au trecut 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009 și niciunul dintre cei implicaţi în reprimarea lor nu a fost tras la răspundere. Zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar un tânăr a murit după ce a fost bătut cu bestialitate. Tot atunci, sediile Parlamentului şi Preşedinţiei de la Chişinău au fost distruse şi incendiate. După 16 ani, organizaţiile ce luptă pentru drepturile omului cer desecretizarea dosarelor de anchetă privind acele evenimente tragice şi recunoaşterea oficială a abuzurilor.

7 aprilie 2009 a fost o zi care a marcat profund istoria recentă a Republicii Moldova, o zi în care mii de oameni au protestat, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare. Manifestaţia pașnică a degenerat, însă, în violențe şi confruntări dure cu forțele de ordine. Protestatarii au distrus şi au incendiat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.


Zeci de manifestanţi şi poliţişti au fost răniţi, iar cel puțin 600 de persoane au fost bătute și reţinute în condiții inumane. După 16 ani, luni, în faţa Parlamentului, a fost organizată o acţiune de comemorare la care au luat parte şi lideri politici care au participat la evenimentele de atunci. Unul dintre cei reţinuţi a fost Iurie Crăciuneac.


IURIE CRĂCIUNEAC, participant la protestul din 7 aprilie 2009: Am trecut prin acel coridor al morţii în care poliţiştii me loveau din toate părţile. Am fost batjocoriţi verbal, ne-au dezbrăcat. Ne-au lovit. Am stat foarte mulţi în cameră. Dormeam din picioare sau aşezaţi. Eram ameninţaţi că nimei nu ieşe viu din acel izolator. Deci, era o presiune psihologică foarte mare asupra noastră.


Pentru unii basarabeni, evenimentele din aprilie 2009 a fost o luptă pentru dreptate şi democraţie. Prea puţini, însă, ştiu azi ce s-a întâmplat atunci și ce a însemnat acea zi pentru viitorul țării.


Acum 16 ani a rvut lumea din Republica Moldoavd emocraţie şi au ieşit toţi la proteste. A fost şi feciorul meu şi fica mea. Noi am susţinut democraţia deacasă. Puţin ce cunoaştem despre asta. Nu cunoaşteţi ce s-a întâmplat? Doar ce am văzut la televizor, că ieşeau cu calculatoare de acolo. Ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009 în R. Moldova? Nu ţin minte, nu ţin minte. Din punctul meu de vedere politicaşi atunci şi  acum este un joc în care oricum actorii principali de atunci sunt şi acum. Întradevăr sunt mai multe libertăţi şi este bine aşa.



Deşi au demarat zeci de dosare penale, după 16 ani nimeni nu a fost pedepsit pentru abuzurile comise atunci. Un singur polițist a fost condamnat la închisoare, dar a reuşit să fugă din ţară.


IGOR GROSU, preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: Eu tare mult sper că justiţia noastră care cu greu e scuturată de metehnele trecutului îşi va găsi timp şi pentru aceşti eroi cu ghilimele de rigoare, care au fost protagoniştii, în special, a părţii a doua a evenimentelor de pe 7 aprilie, atunci când... o întreagă operaţiune de intimidare, de vânare, de tortură şi aşa mai departe a fost pusă la cale. Lucrurile acestea nu se uită, nu se vor uita.


.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: Acele evenimente din 7 aprilie 2009, probabil, este o filă neagră din istoria ţării noastre, ţinând cont că din ambele părţi erau cetăţeni ai Republicii Moldova, moldoveni. Cu pietre se aruncau în moldoveni, se ripostau tot către moldoveni. Asta cumva mă duce la gândul că unii tineri aveau alte intenţii decât devastarea clădirilor, acapararea puterii în stat. Au fost folosiţi după mine din umbră de către unii politicieni.


În urma violenţelor, cel puţin patru tineri au murit în condiții suspecte. Dar autorităţile recunosc oficial doar decesul lui Valeriu Boboc, care a fost ucis în bătaie. 27 de asociaţii, persoane şi instituţii au adresat o scrisoare conduceri ţării prin care cer desecretizarea dosarelor de anchetă, recunoaşterea oficială a abuzurilor şi asigurarea protecţiei victimelor torturii.


ILIE CHIRTOACĂ, președinte CRJM: Împreună cu colegii de la Amnesty International, CRJM, dar alte organizații ale societății civile lansăm un apel public în care solicităm să existe claritate în aceste dosare. Mai mult decât atât o parte din aceste dosare sunt secretizate, cerem să fie desecretizate ca să înțelegem cu toții ce s-a întâmplat, cine a dat ordine și cine este responsabil, inclusiv din autorități pentru aceste evenimente tragice, mă refer la maltratarea și torturarea tinerilor în comisariate.


În urma evenimentelor din 2009, Republica Moldova a fost condamnată în zeci de cauze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Iar patru basabeni care au fost reţinuţi şi maltrataţi şi-au găsit dreptatea, ţara fiind fiind obligată să achite circa 60 de mii de euro pentru tortură şi detenţie în condiţii inumane.


REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ
Imagini: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter