Social

Brutăriile au început să pregătească produse de Paști. Cozonacul cu fistic, vedeta acestui an

Brutăriile au început să pregătească produse de Paști

Sărbătorile pascale sunt tot mai aproape, iar in brutăriile din Republica Moldova a început să miroase a cozonac. Se lucrează cu spor, iar cozonacul, pasca tradițională și ruladele cu diverse umpluturi sunt doar câteva dintre propunerile producătorilor. Vedeta acestui an este cozonacul cu umplutură de fistic.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: În brutăriile artizanale cozonacul este pregătit cu multă grijă, după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie. Aluatul moale, dospit are o umplutură generoasă, dar şi o crustă moale. Muncitorii spun că depun în fiecare produs multă dragoste.

„Trebuie să fim foarte atenţi la malaxare, să nu scăpăm ceva să nu punem. Atenţi la gramaj, la orice proces şi depunem dragoste la toate celea. Avem colomba cu stafide şi portocale. La moment glazurăm. Glazura este pregătită pe bază de albuş de ou, făină de migdale şi zahăr pudră. Grazura aceasta îi dă columbiei un gust foarte delicios”.

Brutăria a pregătit diverse sortimente, de la pasca tradiţională cu brânză, la cozonaci, panettone şi rulade cu diverse umpluturi: mac, vişine şi nuci. Vedeta acestui sezon sunt produsele ce conţin pasta de fistic.

PAVEL MAGAZ, inginer tehnolog: Mult aşteptate produse cu umplutură de fistic, rulada, panettone cu umplutură de fistic, plus injectate, e ceva nou ce se cere pe piaţă. Încercăm să punem ingrediente naturale, calitative.

Brutăria şi-a propus să producă peste 40 de mii de produse. Unele au ajuns deja în Germania, Franţa, Irlanda şi Austria.

VICTOR NISTORICĂ, director: Am exportat în Germania cozonaci ca să ajungă pe mesele conaţionalilor noştri, am dus şi pască cu brănză dulce şi sărată şi ruladă. Facem aşa ca pe masa de sărbătoare oriunde te-ai afla vei avea un produs de acasă.

DORIN PLATON, şef producție: La o parte din produse preţurile au rămas neschimbate. Iar la o parte preţurile au fost majorate între 5 şi 10 procente. Preţurile încep de la 15-20 de lei pentru cozonacii micuţi şi ajung sub 200 de lei la poduse de un gramaj mai mare.

Tradiția spune că de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească cozonacul, pasca cu brânză, ouăle roșii și carnea de miel.

REPORTER: Irina Mihailici
Imagine: Mihai  Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter