„Lumea percepe neutralitatea ca o garanție că nimeni nu ne va ataca și că noi vom trăi în pace. Ceea ce într-o anumită măsură e o iluzie. Apărarea costă bani, ” a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, George Bălan, preşedintele Asociaţiei Absolvenţilor Centrului "George C. Marshall".
Potrivit președintelui Asociaţiei Absolvenţilor Centrului "George C. Marshall", aderarea R. Moldova la NATO este o necesitate pentru a proteja cetățenii și teritoriul Republicii Moldova.
„ Autorătățile de sine stătător nu ar fi în stare să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cazul unui atac masiv din exterior. Respectiv, a fi parte a unui bloc ar fi logic și ar crea o protecție pentru cetățenii și inclusiv, pentru teritoriul țării noastre. Dacă să ne referim care a fost motivul că R. Moldova în anii 90 a decis să meargă pe ideea neutralității, a fost din motivul că era speranța că Federația Rusă va retrage armata și va fi o garanție că R. Moldova nu va adera la blocuri și Federația Rusă ne va permite să reintegrăm regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova. Cu părere de rău, neutralitatea noastră nu a fost recunoscută de nimeni, inclusiv Federația Rusă care insista pe neutralitatea R. Moldova, până în prezent ține 11% din teritoriul țării noastre sub ocupație, inclusiv având forțe militare rusești pe teritoriul nostru, fără acceptul autorităților moldovenești. Din punctul acesta de vedere, autoritățile naționale ar trebui să lucreze, să explice populației și să promovăm în primul rând necesitatea colaborării, cooperării și apropierii de blocurile militare, în cazul dat NATO, pentru că aceasta nu contravine principiului de neutralitate.”
George Bălan consideră că societatea Republicii Moldova este dezinformată cu privire la beneficiile pe care le poate aduce NATO pentru Republica Moldova.
„Noi nu am controlat spațiul informațional. Până în prezent, majoritatea ideilor care erau inoculate oamenilor, erau cele care veneau din est, în particular din Federația Rusă. Și vedem că Federația Rusă este bună pe acest segment în domeniul războiului informațional, războiului hibrid, inocularea acestora în capul oamenilor și specularea pe trecutul comun pe o anumită perioadă cu Uniunea Sovietică, a adus la crearea unor stereotipuri în capul oamenilor care percep NATO un bloc agresiv militar, care dorește să facă ceva rău. ”
Vitalie Stoian, ex-comandant al Armatei Naţionale a subliniat în cadrul emisiunii, că Republica Moldova nu este pregătită să lupte singură în cazul unei eventuale agresiuni armate.
„30 ani sistemul de apărare și securitate al R. Moldova a fost neglijat. Ceea ce am moștenit noi de la fosta uniune sovietică, domeniul tehnico-militar, era depășit atunci de ani de zile. Dar trebuie să înțelegem, că dacă începem de azi să pompăm în armată, tehnică modernă, armament, noi oricum nu putem să facem față unei agresiuni armate care va fi executată de către un inamic care are un potențial tehnico-militar, material, uman mult mai mare decât noi. Nu o să rezistăm. Din acest motiv trebuie să punem pe balnță și să cântărim: Ce este mai eficient, apărarea colectivă sau totuși să fim neutri și să ne creăm propriul sistem de apărare. ”
Emisiunea poate fi vizionată integral în continuare: