Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat la un eveniment pentru angajații din domeniul energiei pe 17 aprilie că Rusia ar putea intensifica tirurile cu rachete în preajma Paștelui (20 aprilie), potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că încetarea temporară a focului pentru loviturile cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice s-a încheiat pe 18 aprilie.
Oficialii ruși au acuzat Ucraina că a încălcat încetarea focului aproape zilnic în ultima lună, dar nu au furnizat nicio dovadă pentru majoritatea acestor acuzații.
Putin a susținut că a emis un ordin armatei ruse imediat după apelul său telefonic din 18 martie cu președintele Trump pentru a opri bombardamentele asupra instalațiilor de infrastructură energetică, dar oficialii ruși nu au oferit informații suplimentare cu privire la durată sau alte detalii ale acestui presupus ordin.
Kremlinul continuă să respingă toate propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina, care nu acceptă toate cererile Kremlinului, inclusiv schimbarea regimului, demilitarizarea și concesiile teritoriale semnificative. Oficialii de la Kremlin, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au declarat în mod repetat că nu sunt dispuși să accepte niciun acord care să nu includă toate cererile teritoriale și politice ale Rusiei față de Ucraina.
Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a declarat pentru Wall Street Journal într-un articol publicat pe 17 aprilie că președintele rus Vladimir Putin a fost „fixat” pe concesiuni teritoriale în timpul reuniunilor lor bilaterale. Witkoff a indicat că oficialii ruși vor continua probabil să-și reitereze cererile teritoriale și politice cu privire la Ucraina, atât în public, cât și în privat.
Oficialii ruși au remarcat că Putin rămâne angajat să-și atingă toate obiectivele în Ucraina, pe care liderul de la Kremlin le-a definit în mod explicit parțial drept „denazificarea” și demilitarizarea Ucrainei.
Oficialii ruși invocă adesea termenul „denazificare” pentru a cere schimbarea regimului în Ucraina și pentru a cere instalarea unui guvern proxy pro-rus la Kiev.
Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat anterior că Rusia a cerut în proiectul de acord al Protocolului de la Istanbul din aprilie 2022 ca Ucraina să-și micșoreze armata dincolo de nivelurile de dinainte de 2022 și să se angajeze să nu trimită niciodată o armată capabilă să apere țara împotriva viitoarei agresiuni ruse.
Institutul pentru Studiul Războiului continuă să estimeze că Kremlinul își menține obiectivele de lungă durată în Ucraina. În același timp, oficialii ruși continuă să indice și să afirme în mod explicit că nu sunt dispuși să facă compromisuri cu privire la aceste obiective.