Actualitate

Șeful INS a anunțat primele date ale Recensământului 2022: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011

post-img
Populație

Aproximativ 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie 2022, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică (INS). La recensământul din 2011, populația stabilă a țării era de 20,12 milioane, cu un milion mai mult decât în prezent.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de  Statistică (INS) a prezentat joi, pentru sursa citată, câteva date  rezultate din recensământul general al populației, scrie Digi24.

"Aproximativ  19 milioane e populația aflată pe teritoriul României. Sunt pesimist în  ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam  100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe  piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a precizat  Andrei. 

În afara țării sunt circa 4 milioane de români, a spus oficialul, citând un raport ONU.

INS: Crește populația din localitățile limitrofe în detrimentul orașelor mari

"Am  observat o tendință: orașele reședință de județ își reduc populația și  crește populația din localitățile limitrofe", a spus Tudorel Andrei la  Realitatea TV. "600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. Căutăm  explicații, cum se poate întâmpla așa ceva", a precizat acesta.

El  a mai spus că 95% din populația estimată a țării a completat  chestionarele de recensământ. "Mai puțin de 5% nu au oferit  informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele  online, noi aveam 35% ca țintă", a adăugat Tudorel Andrei.

Șeful INS a oferit câteva date și in ceea ce privește raportul persoanelor care locuiesc la orașe și cele din mediul rural. 

"Suntem o țară pestriță, cu urban și rural. 46% din populație trăiește în mediul rural", susține Andrei.

Președintele  Institutului Național de Statistică a precizat că s-a încheiat  culegerea datelor statistice în operațiunea de recenzare, după care  urmează verificarea datelor prin eșantionare, validarea datelor și  completarea datelor statistice.

Recensământul populației s-a încheiat pe 31 iulie 2022

Un  număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul  zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4% din  populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021,  potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Pe  31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de  recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă  obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14  martie - 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de  recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de  recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane,  reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1  decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)", a precizat INS în  comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul  Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021.

Primele  rezultate ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL  2021) vor fi diseminate în cursul lunii decembrie 2022, urmând ca datele  complete şi finale să fie făcute publice la finalul anului 2023.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter