Extern

Argentina a lansat cea mai mare bancnotă a sa. Aceasta valorează 4 dolari. Inflația din Argentina a urcat la 109% luna trecută

post-img
Argentina a lansat cea mai mare bancnotă a sa

Argentina a lansat o nouă bancnotă cu cea mai mare valoare nominală, în timp ce țara se confruntă cu rate ale inflației amețitoare, care au urcat la 109% luna trecută, scrie G4Media.ro

Însă bancnota de 2.000 de pesos este evaluată la doar 4 dolari. Potrivit Bloomberg, cursul oficial de schimb valutar evaluează bancnota la 8,50 dolari – însă aceasta este o supraevaluare, având în vedere controalele și restricțiile guvernamentale.

Rata inflației din Argentina este una dintre cele mai mari din lume, situându-se la 109% în aprilie. Dar se așteaptă ca această rată să urce și mai mult, urmând să ajungă la 150% în următoarele 12 luni.

Bancnota actualizată de 2.000 de peso, anunțată în februarie, a fost evaluată inițial la 11 dolari. Aceasta înlocuiește bancnota de 1.000 de peso ca fiind moneda cu cea mai mare valoare nominală din țară.

Argentinienii și experții au cerut bancnote mult mai mari, de până la 10.000 de pesos.

Pe măsură ce valoarea monedei continuă să scadă și inflația crește, bancomatele rămân frecvent fără bani. Drept urmare, oamenii trebuie să retragă mai mult pentru a plăti bunuri, iar argentinienii au început să aibă asupra lor teancuri de bani pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.

Bancnota de 2.000 de peso ar trebui să reducă o parte din presiunea logistică asupra băncilor și să le împiedice să rămână fără spațiu în seifuri, a declarat banca centrală a Argentinei.

„Pe măsură ce procesul de digitalizare a plăților avansează, această bancnotă cu valoare nominală mai mare va îmbunătăți funcționarea bancomatelor și, în același timp, va optimiza circulația numerarului”, a declarat luni banca centrală.

Inflația a dus rata sărăciei în Argentina la aproape 40% în aprilie, potrivit Reuters. La începutul acestei luni, banca centrală a împins dobânda cheie a Argentinei la 97%, o creștere de șase puncte.

Ultima dată când Argentina a înregistrat rate de inflație de trei cifre a fost după criza de hiperinflație din țară de la începutul anilor 1990.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter