Actualitate

După interferențele în alegerile din România, UE pregătește sancțiuni pentru dezinformări online

post-img
Henna Virkkunen, Parlamentul European

Comisia Europeană trebuie să pună în aplicare legea privind serviciile digitale și să impună sancțiuni platformelor de socializare care încalcă normele Uniunii. Sunt concluzii ale dezbaterii de marți din Parlamentul European privind securitatea digitală, scrie tvrinfo.ro.

Utilizarea fără control a algoritmilor în campaniile electorale din ultimele luni i-au făcut pe parlamentarii europeni să ceară Comisiei intervenții mai clare pentru oprirea tentativelor de manipulare prin rețelele de socializare.

Dezbatarea privind întărirea Legislației privind Serviciile Digitale a fost inițiată la solicitarea europarlamentarilor prezenți în sesiune plenară la Strasbourg, mai ales că în următoarele luni vor avea loc alegeri în mai multe țări europene. Chiar dacă la nivelul Comisiei Europene a început o anchetă privind acțiunile desfășurate pe TikTok în timpul alegerilor din România, rezultatele acesteia nu au fost încă publicate.

Henna Virkkunen, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene: Am văzut luna trecută în România, după ce Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale, după ce documentele declasificate au arătat că a existat o campanie coordonată de manipulare pe TikTok. Am deschis o procedură împotriva TikTok. Săptămâna aceasta am reconfirmat caracterul adecvat al codului de contact al discursului instigator la ură online în conformitate cu DSA. Asta va întări răspunsul la orice fel de discurs de ură, iar în 24 de ore va fi eliminat de pe platforme”.

Comisia a cerut mai multor platforme de socializare să păstreze datele și să pună la dispoziție toate informațiile necesare anchetelor. Europarlamentarii români atenționează că, deși rețelele de socializare au reușit să influențeze procesul electoral din România, acestea nu au fost penalizate.

Daniel Buda – europarlamentar PNL – PPE:Ai nevoie de niște mecanisme care să iți permită ție, ca instituție națională,  europeană, să poți să moderezei astfel de conținuturi. Sunt instrumente de manipulare, prezentarea deformată a unei realități care nu are nimic de a face cu ce se întâmplă pe teren, cu diverse chestiuni care pervertesc aceste voturi care se dau și avem nevoie să întărim aceste mecanisme”.

Adrian Axinia, europarlamentar AUR – ECR: „A fost cerută în mod expres de către Germania, care are alegeri anul acesta și o Germanie în care s-au întâmplat lucruri interesante. În urma a două mesaje pe platforma socială X care aparține lui Elon Musk, partidul de opoziție AfD și-a dublat procentul”.

Nicolae Ștefănuță – vicepreședinte Parlamentul European, independent: „Toate alegerile trebuie prevenite, trebuie făcută o celulă de criză a Comisiei atunci când se știe că se apropie alegeri în Germania, Franța. Practic, se întărește legislația serviciilor digitale, astfel să nu fim luați chiar de fraieri de niște companii private”.

Andi Cristea, europarlamentar PSD – S&D: Eu militez pentru introducerea unor cursuri de alfabetizare tehnologică și alfabetizare media, dincolo de celebra alfabetizare funcțională, adică să înțelegem textul scris. Conținutul audio-video produce mai multe efecte decât interacțiunea cu un text tipărit pe care îl citești”.

Comisia Europeană a anunțat că până în aprilie măsurile legislative vor fi îmbunătățite și sancțiunile vor crește.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter