Actualitate

Agenția Franceză de Dezvoltare sprijină Republica Moldova în decarbonizarea sectorului energetic

post-img
semnarea Acordului dintre Guvern și AFD

Republica Moldova va investi în următorii patru ani peste 25 de milioane de euro în decarbonizarea sectorului energetic. Un Acord de finanțare între Guvern și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) a fost semnat, astăzi, de ministra Finanțelor, Victoria Belous, în cadrul celei de-a cincea Conferințe Ministeriale a Parteneriatului pentru Moldova, care se desfășoară la Chișinău. Evenimentul a reunit delegații oficiale din peste 65 de state.

ZFR

La ceremonia de semnare au fost prezenți președinta Maia Sandu, ministrul Energiei, Victor Parlicov, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Stéphane Séjourné, directorul executiv pentru țări la AFD, Philippe Orliange, și Ambasadoarea Franței în Republica Moldova, Dominique Waag.

Împrumutul de program în valoare de 25 de milioane de euro oferit de AFD va contribui direct la decarbonizarea sectorului energetic al țării pe o perioadă de șase ani (2023-2028). Susținut de un grant de asistență tehnică de 5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și implementat de filiala AFD, Expertise France, programul promovează utilizarea eficientă a resurselor energetice, îmbunătățește generarea de energie din surse regenerabile și crește eficiența energetică la nivel național. De asemenea, acesta urmărește consolidarea infrastructurii energetice a Moldovei, îmbunătățirea interconexiunilor electrice transfrontaliere și stabilirea unui cadru politic și de reglementare robust pentru a atrage investiții suplimentare în sectorul energetic.

„Cu sprijinul continuu al AFD și al Guvernului francez, Moldova este bine poziționată pentru a-și atinge obiectivele de aderare la UE și pentru a construi un viitor mai verde și mai incluziv pentru toți moldovenii”, a menționat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului ministra Finanțelor, Victoria Belous. 

„Ministerul Energiei a setat un obiectiv clar și ambițios - să avem o pondere a energiei regenerabile de 30% până în 2030. Acest acord reprezintă un reper crucial în drumul nostru către un sector energetic sustenabil și rezilient”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. 

„AFD este mândră să sprijine Moldova în ambițioasa sa tranziție energetică. Acest program nu doar întărește cooperarea noastră, ci demonstrează și angajamentul nostru comun de a aborda criza climatică globală și de a promova dezvoltarea durabilă. Împreună, deschidem calea către o economie cu emisii reduse de carbon în Moldova”, a afirmat Philippe Orliange, Director Executiv pentru Țări la AFD.

ZFR

„Acordul de astăzi exemplifică angajamentul neclintit al Franței față de dezvoltarea durabilă și independența energetică a Moldovei. Pe măsură ce Moldova se apropie de obiectivele sale de integrare europeană, acest parteneriat va juca un rol vital în asigurarea faptului că sectorul său energetic nu este doar securizat, ci și aliniat la cele mai înalte standarde de mediu. Franța stă ferm alături de Moldova în abordarea provocărilor secolului XXI, de la schimbările climatice la reziliența energetică”, a remarcat, în cadrul evenimentului, Stéphane Séjourné, ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe.

Noul acord de finanțare marchează a doua tranșă a sprijinului AFD pentru agenda de reformă energetică a Moldovei, după implementarea cu succes a primei tranșe, în 2023. Programul de Tranziție Verde în Energie este esențial în procesul de aliniere a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, pentru îmbunătățirea securității energetice și promovarea dezvoltării durabile în fața provocărilor globale legate de climă.

Grupul AFD finanțează, sprijină și accelerează tranzițiile necesare către o lume mai echitabilă și mai rezilientă. Activ în Republica Moldova din 2022, Grupul AFD are mandatul de a asista țara noastră în alinierea la standardele UE și în implementarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, îndreptându-se către o traiectorie de creștere incluzivă și cu emisii reduse de carbon. De atunci, Grupul AFD a angajat 200 de milioane de euro în Moldova prin intermediul mai multor proiecte active în sectoarele energie, transporturi, protecția mediului și gestionarea forestieră.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter