Social

Egiptul continuă să fie una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de basarabeni, în ciuda faptului că ţara se află la graniţă cu Israelul şi Fâşia Gaza, care sunt în război

Egiptul continuă să fie una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de basarabeni, în ciuda faptului că ţara se află la graniţă cu Israelul şi Fâşia Gaza, care sunt în război

Egiptul continuă să fie una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de basarabeni, în ciuda faptului că ţara se află la graniţă cu Israelul şi Fâşia Gaza, care sunt în război. Ba mai mult, operatorii de turism spun că în această perioadă a crescut numărul cererilor, datorită reducerilor de până la 50 la sută.

La Aeroportul Internaţional Chişinău am întâlnit zeci de turişti care reveneau din vacanţele din Egipt, ţară la graniţa cu războiul.  

„Nu ne-am temut deloc şi acolo e foarte bine, cum era aşa şi a rămas. – Câte zile v-aţi odihnit?- 10 zile! – Cât era de plin locul de turişti? – Hotelurile sunt pline cam la 20-50 % şi s-au ieftinit călătoriiile.”

„Eu m-am odihnit în Hurghada. Hurghada este mai departe de Sharm el-Sheih. Eu sunt din Ucraina, iar la noi e război, aşa că pentru mine nu a fost o problemă. Acolo totul e bine.”

„Nu e nici o frică şi nimeni nu discută pe tema dată. Adică, totul e linişte, totul e bine.”

Iar acest bărbat şi-a ales altă destinaţie de vacanţă, în pofida ofertelor pentru Egipt.

„Noi plănuim undeva de la 7 noiembrie să fie călătoria. În cee ace priveşte Egipt suntem mai sceptici. Anume destinaţia Egipt din cauza conflictului. Urmărim ştirile şi suntem oleacă sceptici. Altă destinaţie, nici nu ştiu, undeva la Maldive poate. Undeva unde este mai liniştit. La noi se numeşte luna de miere şi nu ar fi bine.”

Datorită ofertelor, numărul solicitărilor a crescut cu peste 20 la sută comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Operatorii de turism spun că oamenii merg să se odihnească în zone îndepărtate de graniţa cu Fâşia Gaza.

CĂTĂLINA CREŢU, manager în turism: „Deja câţiva dintre clienţii noştri au anulat sejururile preconizate pentru vacanţă, însă o majoritate de oameni continue să reserve Egiptul în continuare, dat fiind faptul că preţurile sunt mai scăzute înainte de a se începe conflictual respectiv şi totodată comparând cu anul trecut, anul acesta sunt mai multe curse.”

ION CURMEI, director, Agenţie de Turism: „Aşa cum este linişte la noi în Republica Moldova, aşa este linişte şi în Egipt. Distanţa de graniţă pâna la Șarm el-Șeih sau până la Hurghada este cum ar fi de aici până mai departe de Kiev. Este absolut siguranţă.”

Pentru că unii oameni şi-au cumpărat pachetele turistice până la izbucnirea războiului şi riscă să piardă banii de vacanţă, aceştia nu renunţă la călătorii.

ION CURMEI, director, agenţie de turism: „Este o procedură destul de complicată deoarece vă daţi seama că hotelurile sunt plătite, avioanele plătite. Deci cei care rezervează din timp şi au o lună până la plecare au şansa să-şi întoarcă banii. Dar cu două zile înainte de plecare sau cu trei zile înainte de plecare este imposibil.”

Egiptul se numără printre destinaţiile de vacanţă preferate în rândul cetăţenilor Republicii Moldova, mai ales, în această perioadă a anului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter