Cercetători internaţionali au făcut mai multe studii și estimează că milioane de tineri riscă să-şi piardă auzul în fiecare an din cauza expunerii îndelungate la sunete puternice, cum ar fi muzica de la concerte sau de la căștile de la telefon. Și medicii din Republica Moldova au motive de îngrijorare pentru că au tot mai multi pacienți cu probleme de auz.
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au făcut 33 de studii, la care au participat peste 19 mii de persoane. Specialiştii au constatat că 27 la sută dintre minori şi tineri ascultă muzică la un nivel riscant pentru auz. 48% dintre ei sunt expuşi la sunetele prea puternice în cluburi sau baruri.
NUMĂRUL PERSOANELOR EXPUSE LA ZGOMOTUL EXCESIV
23% adulţi
27% minori
DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: „Oamenii aleg adesea un volum de până la 105 decibeli atunci când ascultă muzică cu căști. Iar atunci când participă la evenimente de divertisment zgomotoase, precum concerte, se expun la sunete care au între 104 și 112 decibeli. Fără îndoială, toate depășesc nivelurile recomandate: de 80 de decibeli pentru adulți și 75 pentru copii. Expunerea la aceste sunete, chiar și pentru perioade scurte de timp, poate fi periculoasă pentru auz.”
Deşi nu există statistici care să demonstreze amploarea problemei in Republica Moldova, medicii recunosc că au tot mai mulți pacienți tineri.
ANGHELINA CHIABURU, şef, Centrul Republican de Audiologie: „În R. Moldova, vreau să vă spun că, din păcate, numărul persoanelor cu deficienţe de auz nu are tendinţa de micşorare. Expunerea îndelungată - ea poate duce la oboseală auditivă, care va fi manifestată prin oboseală, cefalee, tinitus, sunt diverse simptome, la fiecare persoană individual, dar ea va contribui treptat la modificări ireversibile şi la instalarea unei surdităţi.”
Specialiştii de la Centrul Republican de Audiologie au înregistrat şi cazuri de surditate brusc instalată, după participarea persoanelor la evenimente cu multă gălăgie. Cel mai des, problema este întâlnită în rândul muzicienilor şi vânătorilor.
ANGHELINA CHIABURU, şef, Centrul Republican de Audiologie: „Cazurile cele mai frecvente sunt în perioada sărbătorilor de iarnă sau după festivităţi, când sunt utilizate petardele, exploziile acestea, aici am avut persoane cu surditate brusc instalată.”
Utilizarea căştilor pare pentru multi o normalitate, fără să le pese de volumul sunetelor.
Nu aş spune că ascult cu volum mare, mediu. Căci, toţi ştim, dăunează la urechi.
„Dacă sincer, pe stradă mă strădui să nu ascult muzică. Fără căşti. Cu căşti - în încăpere ascult. Nu mă simt confortabil dacă ascult la volum maxim.”
Specialiștii care au făcut studiile fac un apel către guvernele lumii şi companiile din domeniile tehnologiei şi muzicii. Aceştia îi îndeamnă să promoveze politici de "ascultare sigură" pentru a proteja sănătatea auditivă a publicului. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 430 de milioane de oameni, din întreaga lume, suferă în prezent de pierderi de auz.