Tot mai multe primării din Republica Moldova încearcă să convingă oamenii să renunțe la florile din plastic, mai ales de Paște, când cimitirele sunt invadate de deșeuri. După comuna Băcioi, unde restricțiile se aplică de peste patru ani, și municipiul Bălți, dar și localitatea Ghidighici s-au alăturat inițiativei ecologice.
În perioada Paștelui, cimitirele din Republica Moldova sunt pline cu flori din plastic, care devin deșeuri greu de reciclat și surse de poluare. Satul Ghidighici are trei cimitire, două in conservare și unul activ. În acest an, Consiliul local a aprobat un regulament care interzice utilizarea florilor și coroanelor din plastic.
Am venit cu niște lalele simple. Mâine-poimâine o să plantăm flori vii. E clar că plasticul nu e potrivit. Nici nu am adus vreodată flori din plastic.
Acestea nu se dizolvă. Se face murdărie atât în cimitir, cât și la locurile de colectare a deșeurilor.
Da pentru ce să le interzică? – Poluiază mediul! – Da unt naturale, dar dacă naturale iarna nu sunt , de ce să nu fie şi de plastic.
Plasticul... nu știu cine l-a inventat, parcă-s și ele frumoase. Dar nu poți aduce mereu flori proaspete. – Dumneavoastră cumpăraţi din plastic? – Fraţii, surorile aduc, dar eu nu!
Autoritățile spun că măsura este educativă și ecologică. Deocamdată nu sunt prevăzute amenzi.
VICTORIA CALMÎŞ, primar, satul Ghidighici: Noi pe teritoriul satului Ghidighici active avem numai un singur cimitir activ şi respective regulamentul cimitirelor a fost aprobat mai demult în consiliul anterior iar acum am venit cu o ajustare, unde am indicat anume interzicerea coroanelor şi florilor artificiale. Această necesitate este foarte strigentă şi foarte obligatorie pentru păstrarea mediului ambiant.
Comuna Băcioi aplică o astfel de interdicție de patru ani, timp în care cantitatea de deşeuri a scăzut cu peste 25%.
Chiar zilele acestea am sunat-o pe mama să întreb, eram la magazin, dacă se pot procura flori artificiale şi ea mi-a zis că nu pentru că s-a interzis. Au scos de la toate mormintele coroanele care erau, toate florile artificiale şi nu se mai pemite.
Iată uitaţivă în jur, florile vii sunt, florile artificiale nu prea. Eu de exemplu aduc flori vii, chiar din grădină, nu mă costă nimic. Dar chiar şi să mă coste oricum le-aş cumpăra.
MARIA ŢONU, jurist, primăria comunei Băcioi: Dacă vorbim strict de sărbătorile pascale, când se face o curățenie generală în cimitire, până acum se acumulau aproximativ 200-250 de metri cubi de gunoi, inclusiv deșeuri biodegradabile. Acum, cantitatea s-a redus la 150-180 de metri cubi.
În ultimii 6 ani, importurile de flori din plastic în Republica Moldova au crescut de trei ori, depășind 180 de tone în 2024. În cele 10 cimitire din Chișinău, unde anual ajung peste 25 de mii de coroane din plastic, nu a fost aplicată nicio restrictie.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Artiom Cereseu